Aktuális - programok, előrejelzések


PROGRAMOK

Gyakorló órák a teljes asztrológia tanfolyamot végzettek számára.
Következő alkalom: 2018.09.11. Téma: elemzés gyakorlás

Kezdő asztrológia intenzív kurzus távoktatásos rendszerben 2018.09.26-tól szerdai napokon, 2018.12.12-ig. A 2019. januári áremelés előtt még a régi áron.
A http://www.karmaasztrologia.com/p/tanfolyamok-csoportok.html a Karmabontás tréningek ismertetése alatt kezdődik az asztrológia tanfolyam(ok) ismertetése

Haladó asztrológia intenzív kurzus távoktatásos rendszerben 2018.09.13-tól 2019.02.07-ig - előirányzat. A 2019. januári áremelés előtt még a régi áron.
 A http://www.karmaasztrologia.com/p/tanfolyamok-csoportok.html a Karmabontás tréningek ismertetése alatt kezdődik az asztrológia tanfolyam(ok) ismertetéseELŐREJELZÉSEK


Négyféle, különböző léptékű prognózist találsz az alábbiakban:
  • az első a Napi horoszkóp, két napra, reggelenként 7-8 óra közötti frissítéssel 
  • a második a Heti horoszkóp, általában vasárnap esti frissítéssel,
  • a harmadik egy speciális és nagyon fontos, kb. 2,5-3 éves terjedelmű hatástartalom - a Szaturnusz haladására alapozott prognózis és a
  • negyedik az éves horoszkópok sora - az aktuális évre - előbb az általános éves, majd a Kostól a Halakig a  12 típusra. (A megelőző évi általános és a jegyekre vonatkozó előrejelzések az Archív prognózisok menüpontnál találhatók.)NAPI HOROSZKÓP

a mai és a holnapi
napra


A rúnák üzenete a 12 jegynek

A rúnák ógermán (viking, skandináv, kelta) szimbólumok. Ezeknek írásjel funkciójukon túl jós- és tanácsadó jelentőséget tulajdonítottak és tulajdonítunk. Szám szerint 24 + 1 üres, vagyis 25 darab van, amiből 9 db szimmetrikus, tehát talpán állva vagy fejjel lefelé azonos képet ad. 16 rúnának pedig van álló és lefelé forduló olvasata. Így összesen 41 féle szöveggel találkozhatsz a napi javaslatokban, előrejelzésekben.

Ha több egymás utáni napon is ugyanazt olvasod, vagy egy-egy életszakaszban sűrűn előfordul valamelyik szentencia, az azt jelenti, hogy az a legfontosabb motívum akkor az életedben. Arra is utalhat, hogy amíg nem oldod meg a rúna üzenete szerinti problémát, addig kísért mint feladat. Amint megoldottad, nyomban váltanak az üzenetek másfajta teendőkre.

Találkozol majd azzal is, hogy egy napon több típusnál is ugyanaz a tartalom jelenik meg, ez nem a véletlen vagy tévedés számlájára írható, hanem arra, hogy átmenetileg hasonló periódusban vannak.

Az előző napra vonatkozó rúnák szövege (mindig csak egy nap) az Archív prognózisok menüpont elején található.

Az alábbiakban a következő két napra jelennek meg a prognózisok, érdemes figyelni a dátumot!
 

Lássuk hát, hogy a mai és a holnapi napra mit javasol, mit jósol a rúna az egyes típusoknak.


Augusztus 21.
KOS
Érdemes ma önvizsgálatot tartanod, hisz mostanában a túlhaladott szokásaidat kell megváltoztatnod. Igyekezz összehangolni a tudatos gondolkodást az intuícióddal. Kicsit depressziós is lehetsz, esetleg mindenki mást jobbnak látsz önmagadnál, különösen, ha a közelmúltban sok változás történt az életedben. Előfordulhat, hogy manipulálnak, kihasznál a világ, vagy Te használsz ki másokat. Valaki még ellened is dolgozhat vagy becsmérelhet. Ne bízz kritika nélkül bárkinek a szavában, de bízz abban, hogy meg tudsz felelni a kihívásoknak.

BIKA
Nagy energiákat tudsz mozgósítani, ettől kissé meg is riadhatsz, de a kellően kordában tartott erővel hatalmas eredményeket érhetsz el. Bátran élj hát a lehetőséggel, belső szabadságoddal. Üzleti előnyt, sikeres vállalkozási periódust jelent. Kiváló alkalom nyílik konfliktusok, problémák megoldásához, a szervezet védekező erejének mozgósításához, gyógyuláshoz. Növekszenek szexuális energiáid is. Ügyelj eközben arra, hogy ne légy öntelt vagy arrogáns, szerénységgel, szelídséggel sokkal többet érhetsz el, mint nyers erőszakkal.

IKREK
Eljött a te időd, elkezdhetsz valami olyasmit, amihez tehetséged van, vagy folytathatsz régebben megkezdett és megakadt fontos tevékenységet. Feltöltődés, megújulás, tapasztalatgyűjtés segítenek ebben. Megszabadulhatsz akadályoktól, gátaktól, s békében élvezheted munkád gyümölcsét. Nem lehetsz azonban türelmetlen, mert az éréshez és az azt követő aratáshoz idő és szorgos munka kell. Igazság, igazságtétel is szerepet kaphat az életedben, például szerződés, tárgyaláson való részvétel formájában.

RÁK
Kitűnő alkalom nyílik a pihenésre, vagy a felgyülemlett stressztől történő megszabadulásra. Ajándéko(ka)t kapsz, ami jöhet az Univerzumtól, de egyes személyektől is – éppen akkor, amikor a legnagyobb szükséged van rá. Lehet pénz, tárgy, de lehet egy fontos felismerés is, vagy valamely képességed, vagy üzleti kapcsolatod fejlesztése. Érzelmi kapcsolatokban is szerencsés periódusra, fordulatra lehet számítani. Az egyensúly miatt az ajándékokat illik viszonozni, s ha nincs kinek, akkor is lehet jótékonykodni, felajánlást tenni.

OROSZLÁN
Kicsit vissza kell vonulnod, hogy ismét összhangba kerüljenek szándékaid és cselekedeteid. Jó, ha elkülönülsz másoktól, különösen azoktól, akiknek szándékai nem egészen tiszták. Máskülönben csalódás, nyugtalanság, konfliktus fenyeget. Ha új lehetőséggel találkozol, jól gondold át, nem kell mindent okvetlenül elfogadnod, nem szükséges felesleges kockázatot vállalnod. Lehet, hogy a változás most éppen nem aktuális. Hallgass megérzéseidre, tudni fogod, mit tegyél és mit ne. Nem most kellene fejtetőre állítani az életedet.

SZŰZ
Ma a belső vagy külső kényszerekkel foglalkozol, sőt: azzal, hogy amit külső kényszernek érzékelsz, az esetleg belőled fakad, csak kivetíted másra. Konfliktus, lázadó szellem, harc az önállóságért, késleltetés vagy az egészségi állapot megingása lehet a konkrét „provokáció”. A feladat az érzelmek kordában tartása, s az: gondold át, tényleg szükséged van-e mindenre, amit hiányolsz, vagy a felesleges törekvésektől csak növekszik a problémák halmaza. Pozitív hozadék lehet a felismerés a szükség idején mozgósítható és a közösségi erőkről.

MÉRLEG
Érdemes ma önvizsgálatot tartanod, hisz mostanában a túlhaladott szokásaidat kell megváltoztatnod. Igyekezz összehangolni a tudatos gondolkodást az intuícióddal. Kicsit depressziós is lehetsz, esetleg mindenki mást jobbnak látsz önmagadnál, különösen, ha a közelmúltban sok változás történt az életedben. Előfordulhat, hogy manipulálnak, kihasznál a világ, vagy Te használsz ki másokat. Valaki még ellened is dolgozhat vagy becsmérelhet. Ne bízz kritika nélkül bárkinek a szavában, de bízz abban, hogy meg tudsz felelni a kihívásoknak.

SKORPIÓ
Hirtelen keletkező vihar, váratlan esemény befolyásolhatja életedet, szándékaidat, terveidet. A természet és a karma (sors) hatalmas ereje lép működésbe, s késztet arra, hogy visszafordulj valamilyen irányból. Lehet, hogy túl vakmerő lettél, s most erre figyelmeztet a kisebb-nagyobb veszély. Fedezd fel az előnyét a helyzetnek, például azt, hogy nem válsz elbizakodottá. Jelezhet az orákulum terméketlenséget, a fejlődés befagyását, de az ellenpólust is: sikert, gyarapodást, új lehetőségeket, egészséges, harmonikusan működő szervezetet.

NYILAS
Félreértések tisztázása, konfliktusok felszámolása, akadályok, aggodalmaskodás és félelmek megszüntetése, megtisztulás lesz a fő programod, vagy egyszerűen a felszabadult energiaáramlás élményét éled meg, bármilyen tevékenységben: tanulás, munka, kapcsolatok, egészségi kérdések terén. Bátran kezdeményezhetsz új tevékenységet, mely lehet, hogy láncreakció-szerű folyamatban ötvöződik majd. Fejlődésedben is hatékonyan közreműködik az a fény, amelynél most tisztán láthatod: miben kell változnod és mit kell tenned.

BAK
Anyagi jólét, biztonság foglalkoztat, elsősorban közvetett formában, például: nyugdíj, részvények, örökség vagy valamilyen társulásból egyéb módon élvezhető előny. Ma jól fel tudod használni szellemi kapacitásodat is. Ez a szellemi kapacitás tartalmazza a családi- hazai hagyományokat, személyiségjegyeidet, tanult viselkedésmintáidat, egyszóval örökségedet. Lehet azonban, hogy el kell veszítened valamit vagy valakit, hogy előnyhöz juthass. Tartsd egyensúlyban a két oldalt, gondold át a pénzhez, anyagiakhoz való viszonyodat.

VÍZÖNTŐ
A harmónia megteremtésére irányulnak energiáid, mert kissé fáziseltolódásba kerültél. Vagy önmagadhoz képest – például azért, mert túl sok feladatod keletkezett, vagy pedig egy kisebb-nagyobb közösség és közted alakult ki a szétcsúszás. Állj meg egy pillanatra, tekintsd át a helyzetet, légy rugalmas, hogy utána tempósan haladhass tovább. Lehet, hogy némi támogatás, tanács is jól jöhet. Fordulhatsz megbízható ismerőshöz, de legalább olyan hasznosnak bizonyulhat valamilyen tanácsadó eszköz igénybe vétele.

HALAK
A napfény ereje és világossága támogat céljaid megfogalmazásában és elérésében, bizalmad, önbizalmad és akaraterőd megerősödésében, sikerekben, egészségben, életerőben, szellemi kapacitásod növekedésében, spirituális tudatosságodban. Átélheted az olyan pillanatok nagyszerűségét, amikor a fény győz a sötétség, a jó a gonosz felett. Vigyázz azonban, hogy ne ragadjon el a túlzott önbizalom lendülete és óvakodj attól, hogy mindent a felügyeleted alá vonj. Hagyd inkább, hogy a most birtokolt fény világítson rá a helyes válaszokra, útra.

Augusztus 22.
KOS
Küzdőszellem, s ehhez mérten siker, győzelem jellemzi a mai napodat. Új kihívás várhat, amelynek meg tudsz felelni, ha bízol ebben. Jó ritmus- és taktikai érzékkel látsz neki feladataidnak, most birtokodban van a gyors és reális helyzetfelismerés képessége, erőd és bátorságod növekszik. Ha van valamilyen jogi vitád, abban előnyös fordulatra számíthatsz, de egy sima tárgyaláson is remekelhetsz. Szervezeted energiái is beindulnak: kitűnő ez a nap a gyógyításra, gyógyulásra. Kiemelten kedvező a fogyatékkal élőknek és: a balkezeseknek.

BIKA
Kissé kiestél az élet áramából, nem ismersz fel lehetőségeket, de még saját igényeidet sem. Csalódás, sérelem, frusztráció vagy az állandó halogatás vezetett ahhoz, hogy a bezárkózás, elidegenedés, elhidegülés fázisába kerültél és úgy érzed, minden stagnál körülötted. Terveid megvalósítása is késleltetést szenved. Ezek a jelenségek jelenthetnek védelmet is: lehet, hogy így kerülhetsz el bizonyos veszélyeket. Tudni fogod, mikor jön el az idő a cselekvésre. Addig is pihenj, relaxálj, távolodj el a köznapok rutinjától, ügyelj az egészségedre.

IKREK
Sajnos ez nem a Te napod lesz, kedvetlenség, magányérzet lehet úrrá rajtad. Elszenvedhetsz veszteségeket: például ha kölcsönt kérnek tőled, ne ezen a napon döntsd el, hogy adsz-e vagy sem. A szerencsejátékokat is jobb mellőzni. Kellemetlen titkok tárulhatnak most fel, amelyek vihart kavarhatnak. Titkos szerelmi, szexuális kapcsolattal összefüggő jelenség is szóba jöhet, vagy a meglévő, s nem titkos kapcsolatodban a szexuális összhang átmeneti gyengülése. Megérzéseidre sem számíthatsz és jobb, ha kerülöd ma az okkult tevékenységeket is.

RÁK
Kissé kiestél az élet áramából, nem ismersz fel lehetőségeket, de még saját igényeidet sem. Csalódás, sérelem, frusztráció vagy az állandó halogatás vezetett ahhoz, hogy a bezárkózás, elidegenedés, elhidegülés fázisába kerültél és úgy érzed, minden stagnál körülötted. Terveid megvalósítása is késleltetést szenved. Ezek a jelenségek jelenthetnek védelmet is: lehet, hogy így kerülhetsz el bizonyos veszélyeket. Tudni fogod, mikor jön el az idő a cselekvésre. Addig is pihenj, relaxálj, távolodj el a köznapok rutinjától, ügyelj az egészségedre.

OROSZLÁN
Kitűnő alkalom nyílik a pihenésre, vagy a felgyülemlett stressztől történő megszabadulásra. Ajándéko(ka)t kapsz, ami jöhet az Univerzumtól, de egyes személyektől is – éppen akkor, amikor a legnagyobb szükséged van rá. Lehet pénz, tárgy, de lehet egy fontos felismerés is, vagy valamely képességed, vagy üzleti kapcsolatod fejlesztése. Érzelmi kapcsolatokban is szerencsés periódusra, fordulatra lehet számítani. Az egyensúly miatt az ajándékokat illik viszonozni, s ha nincs kinek, akkor is lehet jótékonykodni, felajánlást tenni.

SZŰZ
Titkok keletkezése illetve titkok kiderülése esedékes, aminek természetesen lehet kellemetlen hatása is. Kevésbé kellemetlen, hogy viszont anyagi előny vár rád, akár szerencsejáték révén. Az sem kizárt, hogy ajándékot kapsz valakitől, ezen érdemes elgondolkodnod, hogy miért kaptad, mert lehet hogy amögött is titok rejtőzik. Megérzéseid felerősödnek, bátran hallgass rájuk! Kreativitásod, szellemi termékenységed is csúcsra jár és módod nyílik arra, hogy mozgósíts olyan rejtett erőket, melyekhez nem mindig férhetünk hozzá.

MÉRLEG
Küzdőszellem, s ehhez mérten siker, győzelem jellemzi a mai napodat. Új kihívás várhat, amelynek meg tudsz felelni, ha bízol ebben. Jó ritmus- és taktikai érzékkel látsz neki feladataidnak, most birtokodban van a gyors és reális helyzetfelismerés képessége, erőd és bátorságod növekszik. Ha van valamilyen jogi vitád, abban előnyös fordulatra számíthatsz, de egy sima tárgyaláson is remekelhetsz. Szervezeted energiái is beindulnak: kitűnő ez a nap a gyógyításra, gyógyulásra. Kiemelten kedvező a fogyatékkal élőknek és: a balkezeseknek.

SKORPIÓ
A mára érvényes rúna érdekes, kettős jelentést hordoz: támad és védelmez, s hogy melyik érvényesül, attól függ, melyik oldalán állsz. Lehet valamiben szerencséd, de arra is figyelmeztetnek, hogy az forgandó, kiváltképp, ha önfejű vagy. Erődet és bátorságodat, akaraterődet teszi próbára az élet, azáltal, hogy kétes döntési helyzeteket idéz elő. Tapasztalhatsz fenyegetést nálad erősebb pozícióban lévőktől, vagy trolloktól, vagy sérülést szenvedhetsz el. A kimenetel azon múlik, mennyire vagy tudatos, átgondolt.

NYILAS
Nehéz dolgokkal kell szembesülnöd ma: erőtlenség, kényszer, érzelmi kiéhezettség, szükség, balszerencse valamelyik motívumával. Akinek ártottál a múltban, vagy tartozol, itt az ideje rendezni a dolgokat. Ha valamilyen kezdeményezésed rosszra fordul, ne habozz irányt váltani, máskülönben sokkal nagyobb kárt okozol, mint hasznot. Az is lehet, hogy amit most tenni készülsz vagy teszel, anyagilag kifizetődő, de lelkileg megvisel vagy nem tudsz nyugodtan a tükörbe nézni. Állj ellent a csábításnak, akkor megerősödhetsz.

BAK
Önbizalomhiánnyal küszködsz, emiatt jó lehetősége(ke)t hagyhatsz ki. A merevség, vagy önámítás, illúziók, realitás hiánya gondot okozhat konfliktusok megoldásában, de ugyanilyen hátrányt jelent a meggondolatlanság vagy az erőddel való visszaélés is. Ha vannak olyan dolgok vagy személyek az életedben, amelyek téged irányítanak, ideje megszabadulni tőlük.
Az egészséged, vitalitásod talán nem olyan stabil, mint kéne, szánj időt és energiát rendbetételére. Általában itt az ideje, hogy a sarkadra állj és átvedd az életed irányítását.

VÍZÖNTŐ
Hirtelen keletkező vihar, váratlan esemény befolyásolhatja életedet, szándékaidat, terveidet. A természet és a karma (sors) hatalmas ereje lép működésbe, s késztet arra, hogy visszafordulj valamilyen irányból. Lehet, hogy túl vakmerő lettél, s most erre figyelmeztet a kisebb-nagyobb veszély. Fedezd fel az előnyét a helyzetnek, például azt, hogy nem válsz elbizakodottá. Jelezhet az orákulum terméketlenséget, a fejlődés befagyását, de az ellenpólust is: sikert, gyarapodást, új lehetőségeket, egészséges, harmonikusan működő szervezetet.

HALAK
Lehet, hogy nem állsz elég stabil alapokon, ezért óvakodsz a további építkezéstől, amit azonban mégis szükségesnek tartasz, ezért – egy erős ellentmondással – siettetnéd is a folyamatot. Ragaszkodsz emellett begyakorolt vagy örökölt, ám túlhaladott sémáidhoz – ezek jelentik a legfőbb akadályt, mert nem veszed észre az új lehetőségeket. Praktikusan lehet egy hagyatéki, vagy más jellegű vitád, kikerülhetsz egy közösségből anyagi veszteség árán, úti kellemetlenséget szenvedsz el, vagy valamilyen kapcsolatodat ellenzi a környezeted.

HETI   HOROSZKÓP

Vonatkoztatható a Nap-jegyre, s az Ascendensére, sőt: még a rejtett Ascendensére  is.

34. hét 2018. augusztus 20-26.

Általános

Visszapillantó a 2018.08.13-19. közötti hétre

Az Uránusz és a Mars illusztrálása
Ezen a héten a gyors bolygók között átvette a vezetést két extrém hosszan elnyúló és hektikus fényszög. Az egyik a sokat emlegetett, s egyre megterhelőbb Mars kvadrát Uránusz – amely ráadásul most tökéletlenné vált a Mars Bakba hátrálása folytán. A másik a Merkur kvadrát Jupiter, ami a rendes 5-7 nap helyett most csaknem négy teljes hétig tart, tehát ugyancsak a szokottnál jobban rányomja a bélyegét a viszonyokra.

A mögöttünk maradt hét hazai történéseiből csupán néhányat emelek ki, valamennyiben közös elem a gusztustalanság, mértéktelenség és kegyetlenség – Mars kvadrát Uránusz, továbbá az, hogy régebben keletkeztek és most adtak hírt róluk – Merkur kvadrát Jupiter.

Nem hagyhatjuk ki a Mars szembenállás felszálló Holdcsomó csaknem öt hónapig tartó kapcsolódásának hatásait sem. A hét elején pedig a múlóban lévő Nap kvinkunx Plútó és Vénusz kvadrát Szaturnusz is ráerősített a folyamatokra, szintén a kiemelt motívumokra utalva.

A lassú bolygók tendenciáival kapcsolatban többször kiemeltem, hogy még a harmonikusnak tekintett fényszögeiknek is nagyon sok esetben kifejezetten torz megnyilvánulási formáját lehet tapasztalni. Az e heti kiemelt jelenségek ugyancsak alátámasztják ezt.
Felsorolom ezeket is: Jupiter trigon Neptun (harmadszor egzakt 08.19.), Jupiter szextil Plútó, Szaturnusz trigon Uránusz, Szaturnusz kvinkunx felszálló Holdcsomó, Uránusz kvadrát a Holdcsomókra és a Neptun szextil Plútó egzakt nélküli fényszöge.


08.13. „Halálsor vagy menhely? Két év alatt több mint ezer kutyát altattak el a salgótarjáni Lassie
Nem bírtam menhelyi képpel illusztrálni...
Állatmenhelyen
Legalább 40 fok van az udvaron, a bádogfal mögül a 70-es évek slágerei szólnak, de a kopogtatásra nem válaszol senki. Bentről szórványos kutyaugatás hallatszik, a levegőben tucatnyi varjú köröz, büdös van. A térségi hulladéklerakó szélén talált helyet úgy tíz évvel ezelőtt a városüzemeltetésért felelős cég a salgótarjáni sintértelepnek – hivatalos nevén ebrendészeti telep -, és a vele fizikailag is összetartozó Lassie Állatmenhelynek. Mindkét intézményt a Karancs Mentőkutyás Alapítvány (KMA) működteti. Ahogy a nevéből is következik, a KMA elsősorban mentési jellegű feladatokban vesz részt speciálisan kiképzett kutyákkal, de a tevékenységei közt szerepel az állat- és természetvédelem is.

„Tötungsstation!” – azaz halálállomás, írta néhány nappal ezelőtt valaki az alapítvány által üzemeltetett Lassie Állatmenhely Facebook-oldalára. Monika K. Monika feltehetőleg a honfitársa, Holger Kastan német állatvédő aktivista által készített egyik videó hatására fakadt ki – Holger legelőször áprilisban forgatott egy 10 perces filmet a salgótarjáni telepen szerzett tapasztalatairól. A videó sok részletet megmutat a telepen uralkodó körülményekből – a legtöbb ketrecben például nincs víz -, de a legsúlyosabb megállapítása szerint az állatorvos ide csak „altatni”, vagyis a kutyákat leölni jár: a videó szerint a hatósági állatorvos 2017-ben 700 kutyát „oltott le” a telepen.
(…)
… a KMA azon kevés civil szervezetek egyike, amelyik jelentős nyereséggel működik: az inkriminált 2016-os évet például 32 millió forint bevétel és 21,3 millió ráfordítás után 10,6 millió forint adózott eredménnyel zárták. Ennél kicsit rosszabb lett a tavalyi év: 24 milliós bevétellel szemben áll 21,7 milliónyi ráfordítás, így a tárgyévi eredmény mindössze 2 millió.
(…)
Egy állat befogásáért 28 ezer forintot fizet a területileg illetékes önkormányzat – jellemzően a város és a környező települések polgármesteri hivatalai riasztják a sintért -, ez egy konkrét, kalkulálható bevétel a gyepmesteri szolgálatot működtető alapítványnak. Ezzel szemben egy kutya örökbeadása („gazdásítás” kutyamentőnyelven) egyetlen forint bevételt sem jelent, viszont minden, a menhelyen töltött nap pénzügyi szempontból csak veszteség. Éppen ezért nem is racionális az alapítvány részéről, hogy új kenneleket épít, hiszen ezzel nő az egy kutya által a menhelyen a „leoltásig” rendelkezésre álló idő, vagyis nőnek a kiadások.
(..:)
Frissítés (2018. augusztus 15.): Cikkünk korábbi verziójában pontatlanul állítottuk, hogy a „Karancs Mentőkutyás Alapítvány (KMA) a nyilvánosság előtt valamiért inkább Karancs Speciális Mentőszolgálatként szeret megjelenni.” A valóságban a Karancs Speciális Mentőszolgálatnak (KSM) ma már nincs köze a salgótarjáni Lassie Állatmenhelyt és sintérszolgálatot (gyepi) üzemeltető Karancs Mentőkutyás Alapítványhoz, a köztiszteletben álló nógrádi speciális mentőktől ezúton kérünk elnézést. A tévedésre némiképp magyarázattal szolgál, hogy a KMA alkalmazottai a mai napig „Lassie állatmenhely – ksm.hu” – feliratú pólóban fáradoznak az állatok jobblétén, és ha a keresőbe a ksm.hu-domaint írjuk be, akkor szintén a Lassie Állatmenhely honlapjára jutunk.”
(Átlátszó)

Ha valakinek nem elég az itt idézett szemelvény, a cikk linkje:No comment
08.14. Orbán hazugságnak nevezte, mégis lett ötmilliós miniszteri fizetés - A parlamentben arról beszélt, nem igaz, hogy lesz, aki ennyit keres majd. Ketten is vannak.
Ahogy korábban megírtuk, publikálták a kormányzati portálon, mekkora fizetést kapnak az emelés után az új Orbán-kormány miniszterei. Ketten a korábbi járandóságuk többszörösét vihetik haza: Bártfai-Mager Andrea, a Miniszterelnöki Kormányiroda tárca nélküli minisztere és Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter fizetése korábban 1 millió 101 ezer 900 forint volt. Mostantól azonban 5 milliót keresnek majd havonta.
    A havi ötmilliós miniszteri fizetés hazugság. Ilyenről nincsen szó, ilyen döntés eddig sem született, és nem tudok róla, hogy a parlament ilyen döntésre készülne" – mondta Orbán Viktor még júniusban a szocialista Harangozó Tamás kérdésére az országgyűlésben. Később a miniszterelnök az atv.hu-nak is megerősítette az ülésteremben tett kijelentését, akkor azonban már úgy fogalmazott: "ha odakerülünk, megfontolom".
Azért mondhatta ezt, mert egy módosítás értelmében már ő dönt arról, mekkora személyi illetmény jár a kormánytagoknak.
Kikötés csupán az, hogy ez az összeg nem haladhatja meg a miniszter által felügyelt központi államigazgatási, költségvetési szerv, gazdasági társaság vezetőjének bérét. Márpedig az ilyen cégek vezetőinek fizetése is emelkedett az elmúlt években, így a Magyar Posta, a MÁV, a Magyar Villamos Művek és a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója is 5 milliót keres.”
(hvg.hu)08.16. „Megfenyegették Márki-Zay fellépő művészeit, de ehhez nekünk is van néhány szavunk! -
Vásárhelyi archív tűzijáték 
Undorító, az előző rendszert jócskán felülmúló aljassággal álltak elő a Lázár János holdudvarához köthető sajtósok. Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestereként több művészt is meghívott az augusztus huszadikai városi ünnepségre. Hódmezővásárhely polgármestere az ünnepi koncerteket megelőző politikai pódiumbeszélgetés egyik szereplője lesz, amelyen közéleti kérdéseket – így a roma-integráció nehézségeit, Magyarország EU-s politikáját – elemzik Hadházy Ákossal, illetve Róna Péterrel.

Ennek kapcsán a helyi promenade.hu felelős szerkesztője, Megyeri József megcélozta a huszadikai ünnepségen fellépő művészeket, és egy igazán piszkos kérdéssort szegezett hozzájuk. A HVG megszerezte a kérdéseket egy fellépő előadótól. Alább idézzük azokat:
- Miért tarják fontosnak, hogy egy pártpolitikai és kormányellenes műsor részeként lépjenek fel?
- Nem tartanak attól, hogy politikai állásfoglalásként, hogy szerepvállalásként értelmezik majd, ha egy politikai pódiumbeszélgetést követően lépnek fel?
- Vagy a politikai szerepvállalás volt a céljuk?
- Nem tartanak attól, hogy azok a rajongóik, akik esetleg a kormánypártokkal, vagy más pártokkal szimpatizálnak csalódottak lesznek?
- Nem tartanak attól, hogy egy kormányellenes politikai rendezvény fellépőiként a jövőben kormányellenes, ellenzéki, vagy LMP-s kötődéssel rendelkezőnek tartják majd Önöket?
- Miért tartják fontosnak a művészek nyílt politikai szerepvállalását?
- Mi a véleményük a kormány, illetve a kormánypártok munkájáról?
- Amennyiben nem szimpatizálnak vele, miért és miben elégedetlenek azzal?

„Valószínűleg többeknek is elküldték, akik vállalták a fellépést, mert a május 1-i műsorunkat is hasonlóképpen puccsolták meg, akkor egy fideszes kötődésű telefonáló hívta végig a művészeket. Sajnos, akkor sikerrel, de most senki nem mondta vissza a részvételt” – mondta a hvg.hu-nak Márki-Zay Péter.
(Ellenszél)


A kolbászos étel biztosításában sincs sok köszönet
08.16. „Ha enni akarnak, forduljanak a strasbourgi bírósághoz - A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) a menekültügyi jogszabályváltozás nyomán nemrég új, barbár bánásmódot vezetett be az első fokon elutasított nagykorú menedékkérők egy csoportjával szemben: nem adnak nekik enni. Az ügy miatt a Magyar Helsinki Bizottság pár napja a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mely a kérésnek helyt adva azonnal kötelezte Magyarországot, hogy gondoskodjon a menedékkérőkről. Csakhogy a BMH továbbra sem az emberséges arcát mutatja.
(…)
Az érintett menedékkérőket … arra biztatják, hogy menjenek vissza Szerbiába, aki pedig nagykorú, nem kap enni.
 (…)
A hatóságok az afgán családok tagjai közül a kiskorú gyerekeknek adtak csak enni, és az egyik nőnek, aki szoptat. A férje, továbbá egy a 18-at épp betöltött fiú és az ő szülei nem kaptak élelmet, a gyerekeket és a nőt pedig az étkezésekhez átkísérik a zóna egy másik részébe, hogy véletlenül se adhassanak az adagjukból a családtagjaiknak.
(…)
Az embertelen és teljesen jogszerűtlen bánásmód miatt augusztus 10-én reggel a jogvédő szervezet ideiglenes intézkedést kért a strasbourgi bíróságtól, amely még aznap kötelezte Magyarországot, hogy biztosítsa a két család (a jogvédők csak az ügyfeleik ügyében jártak el) élelmezését. A bíróság közbenső intézkedésének dokumentumait a Helsinki Bizottság az Indexnek is elküldte. Szombaton már kaptak enni a családok, azóta pedig napi háromszori étkeznek. (…)”
(Index)

A cikk linkje: https://index.hu/belfold/2018/08/16/tranzitzona_eheztetes/

Asztrológiailag nem kommentálom ezt a hírt, a hivatkozásokat lásd a visszapillantó elején összefoglalóan. A magánvéleményem azonban ez: felfoghatatlan, hogy Európában miként lehet ilyen rendeletet hozni a 21. században, hogyan lehet végrehajtani, és hogyan lehet helyeselni. Miféle lények azok, akik mindezt megcselekszik?
Immár sokadszor Radnóti sorait muszáj idéznem az ilyen és hasonló jelenségek láttán, különös tekintettel az utolsó versszakára.

Töredék - Radnóti Miklós

Oly korban éltem én e földön,
mikor az ember úgy elaljasult,
hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,
s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg,
befonták életét vad kényszerképzetek.

Oly korban éltem én e földön,
mikor besúgni érdem volt s a gyilkos,
az áruló, a rabló volt a hős,
s ki néma volt netán s csak lelkesedni rest,
már azt is gyűlölték, akár a pestisest.

Oly korban éltem én e földön,
mikor ki szót emelt, az bujhatott,
s rághatta szégyenében ökleit,
az ország megvadult s egy rémes végzeten
vigyorgott vértől és mocsoktól részegen.

Oly korban éltem én e földön,
mikor gyermeknek átok volt az anyja,
s az asszony boldog volt, ha elvetélt,
az élő írigylé a férges síri holtat,
míg habzott asztalán a sűrü méregoldat.

Oly korban éltem én e földön,
mikor a költő is csak hallgatott,
és várta, hogy talán megszólal ujra,
mert méltó átkot is úgysem mondhatna más,
a rettentő szavak tudósa, Ésaiás.
GPS – Előretekintés a 2018.08.20-26. közötti hétre

Kiemelt dátum: 1572.08.23. Szent Bertalan éj
„Szent Bertalan éjszakája a 16. századi francia vallásháborúk egyik legismertebb eseménye. 1572. augusztus
23-áról augusztus 24-ére virradó éjszakán a békülési célzattal a Párizsba gyűlt hugenották (francia reformátusok) nagy részét a király beleegyezésével lemészárolták.” (…)
(Wikipédia)

Körülbelül háromezer embert öltek meg ezen az éjszakán, ami szimbolikus jelentőségűvé növekedett szinte azonnal a megtörténte után. Ilyen tömegű szervezett gyilkosság  a vallásháborúk történetében sem volt ugyanis jellemző. A korról szóló szépirodalmi művekben rendre felbukkan és nagy (vagy központi) szerepet kap a szörnyűséges esemény.A Hold kivételével az égitestek útja 2018. július 1-től 31-ig, majd augusztus 31-ig.

Nap: Oroszlán 8°43´ - Szűz 8°31´
Merkur: retrográd Oroszlán 22°3´ - direkt: 08.19-től – Oroszlán 21°35´
Vénusz: Szűz 23°49´ - Mérleg 23°30´
Mars: retrográd Vízöntő 2°51 – direkt: 08-28- Bak 28°45´
Jupiter: Skorpió 14°1´ - 17°10´
Szaturnusz: retrográd Bak 3°33´ - 2°34´
Uránusz: Bika 2°32´ - retrográd: 08.08. – Bika 2°19´
Neptun: retrográd: Halak 16°1 – 15°16´
Plútó: retrográd Bak 19°33´ - 18°58´
Holdcsomó: Oroszlán 5°40´ - 4°2´


A Hold a héten
Nyilas 08.21. 6.00-ig
08.21. 6.00-tól 08.23. 18.55-ig Bak
08.23. 18.55-től 08.26.7.32-ig Vízöntő
08.26. 7.32-től Halak

Holdfázis: augusztus 26. 13 óra 56 perc telehold (Nap szembenállás Hold)


Hosszú, több hónapon átívelő tendenciánk száma nyolc.

1. Április 2-től kalkulálnunk kell egy hosszú, október 23-ig tartó tendenciával: a Szaturnusz kvinkunxolja a felszálló Holdcsomót, a legszigorúbb figyelmeztetéseket hordozva mindenféle elmulasztott karmikus feladat megoldására. Súlyának érzékeltetésére: a Szaturnusz a karma bolygója, a kvinkunx a karma fényszöge és a Holdcsomó a karma legfontosabb jelölője – vagyis igencsak hatványozott karmikus összefüggésekről beszélhetünk.

2. A Jupiter trigon Neptun 04.20-tól 09.18-ig érvényesül. Jelentése: nagy érzékenység mások problémái iránt és ehhez elvileg társuló segítőkészség, gondoskodás jellemzi. Álmodozás, fantasztikus tervek dédelgetése is aktuális lehet. Ezek egy része illúzió, de olyan tervek is szóba jöhetnek, amelyek megvalósíthatók, ez esetben elképesztő felfutás is elképzelhető. A zeuszi vonások is megjelenhetnek sajátos törvény- jogértelmezés formájában (amit szabad Jupiternek nem szabad a kisökörnek és hasonlók). A harmonikus fényszögbe is belefér a csalás lehetősége, amint az önbecsapásé is.

3. 05.23-tól 10.08-ig érvényesül a Mars szembenállása a felszálló Holdcsomóval. A karmikus feladatok felszínre kerülését és a megoldásukra vonatkozó sürgetést jelképezi. (Egzakt – először: 06.14. Másodszor: 07.18.  Harmadszor: 09.22.)

4. 06.15-től 11.05-ig tartó hosszú tendencia, a Szaturnusz trigon Uránusz, azonban egzakt nélküli módon. (Az egzakt nélküli kapcsolódást lásd a Fogalomtárban a fényszögek címszónál.) Előzőleg a Nyilas-Kosban voltak trigonban, most még egyszer visszatér ez a fényszög, de már a Bak-Bikában. Mundán értelmezése erősen kérdéses ennek az aspektusnak (is). Kellene, hogy jelentsen megfontoltságot, egyidejűleg azonban dinamikát és határozottságot nagyívű és merész tervek előkészítésében- végrehajtásában. Szociális érzékenységet és ilyen intézkedéseket. Adott és kapott támogatást, továbbá az ezzel és általában az élettel szemben tanúsított elégedettséget. Ha azonban a két bolygó kapcsolódásából leginkább az öntörvényűség, az öncélú extremitás és az jön ki, hogy az érintett körömszakadtáig ragaszkodik saját igazához, akkor bizony a trigon előnyeit nem nagyon tapasztalhatjuk majd.

5. Megint visszatért majdnem három hónapra a Neptun-Plútó szextil fényszögünk. Erről egyébként a 2018-as éves előrejelzésben, a 2017-re történő visszatekintésben bővebben is olvashatunk. A fényszög (általam interpretált) jelentése: 50 éven keresztül (1944-1994 között) szinte minden embernek megvan. A hatalmas tömegeket érintő társadalmi mozgásoknak, amelyek röpke 50 év alatt gyökeresen megváltoztattak több ezer éves beidegződéseket, közük van ehhez a fényszöghöz. Megváltoztak például a férfi-nő kapcsolatok, különösen arra való tekintettel, hogy a Neptun női, a Plútó férfi bolygó, pontosabban: a női-férfi princípium (Vénusz és Mars) felsőbb oktávjai, magasabb szempontú kifejeződései, archetípusai. Természetesen a többi, ennél sokkal erőteljesebb, nagy mundán tendencia is kellett a változásokhoz, de a szextil közvetítette, közvetíti az egyénekhez. Szélesebb értelemben arra kívánja tanítani az emberiséget ez a fényszög, hogy – kezdve a férfi-nő magánkapcsolatokban gyakorlásként, s folytatva ennek kiterjesztését minden más kapcsolatra is – saját erejéből akarjon és próbáljon meg szembenállás helyett együttműködni. A szándék: megtörni azt a több ezer éves beidegződést, mi szerint csak küzdelem, harc, pusztítás, háború, vér és szenvedés árán, a másik rovására maradhat fönn az egyén, s a kisebb-nagyobb csoportok (faluközösség, nép, szövetségek stb). A közvetlen cél az, hogy ennek a – spirituális emberhez oly méltatlan – hagyománynak a helyébe a kozmikus szeretet dimenziói léphessenek, egyengetve az utat a végső cél: az eggyé válás felé.

A 2017. július 17-aug. 30, majd a 2018. június 23-szeptember 18. közötti visszatérés bizonyára figyelmeztetés, s alkalom arra, hogy felfrissítsük a kiinduló szándékot, annak gyakorlati megvalósítását.

6. 2018. július elejétől 2019.03.06-ig, mintegy 8 hónapig tart az Uránusz kvadrátja a két Holdcsomóhoz. Ennek jelentőségét kiemeli, hogy novemberig egyben az aktuális leszálló Holdcsomó ura is. (Novemberben jegyet vált a Holdcsomó a Rákba, csakhogy az Uránusz is visszahátrál néhány nap különbséggel a Kosba, tehát a kvadrát megmarad, de az, hogy a Holdcsomó ura lenne, már nem.) A múltban, az emberi jogi, szociális, tudományos, kulturális viszonyokban létrejött torzulások felismerése és korrigálása az üzenete ennek a fényszögnek. Hogy erre ki mennyire hallgat és mit cselekszik, az más kérdés.

7. Kivételesen hosszan, július közepétől október legelejéig tart a Mars kvadrát Uránusz fényszög, mivel a Mars ennek hatókörében halad az ő lelassult és retrográd mozgása folytán, ezért a szokásos körülbelül két hét helyett két és fél hónapig elhúzódik.
Önfejűség, türelmetlenség, s ilyen elemekkel tarkított akaratérvényesítés jellemzi. Kötekedésre, izgatásra való hajlam, mások sikerének kritizálása, negligálása. Van viszont olyan változat is, ahol dühödt visszavonulásra készteti az érintettet (csoportot vagy egyént) saját rosszul kezelt belső feszültsége.
Az emberi kapcsolatokra, így pl. a házasságra elég szerencsétlen fényszög, nemcsak az említettek miatt, hanem azért is, mert óriási szabadságvágy és féktelenség is társul a fokozott idegfeszültség mellé.
Összeütközések túlzott nyíltság és kritikusság miatt, esetleg botrányok. Balesetjelölő fényszög, de nem előnyös egészségi szempontból sem.

8. A Jupiter szextil Plútó augusztus 16-tól október 4-ig tart. Az erőteljes bolygók szextil fényszögét általában előnyösebbnek lehet értékelni, mint mondjuk a trigont, mert szelídebb, kevésbé végzetszerű, nem sodorja annyira az érintetteket. Ez még egy Jupiter és egy Plútó esetében is érvényes. Ilyenkor lehet (ha akarjuk) kihozni a lehető legjobbat a nagy szerencse parttalan áradása és a következetes vasakarat összeadódásából, mert a Plútó kordában tudja tartani a mértéktelen optimizmust, viszont a Jupiter rugalmasabbá, emberarcúbbá formálja a Plútót. Nagyon jó eredményeket lehet tehát várni szerencsés esetben a szextiles állásnál – ha nem rontják le más tényezők a hatást. A magasabb szellemiség felé törekvés, vagy annak gyakorlati hasznosítása mindenképpen kalkulálható. A saját munkával elért jó eredmény a Jupiterhez és a Plútóhoz tartozó területeken szintén. Vagyis Jupiter: elégedettség, jólét, erkölcs, igazság, világnézet, jog. Gazdag, egzisztenciálisan magas pozícióban lévő emberek, a törvény képviselői, magas állású tisztviselők. Politika, oktatás, egyetemi oktatói kar. Kommunikáció és közlekedés. Sajtó, ilyen láncolatok, közösségi hálózatok. Külföld, külföldi kapcsolatok. A természethez való viszony, természet- és környezetvédelem. Állatok.
Plútó: tömeghatás, aktív tömeg. A mundán asztrológiában egyre inkább funkcionál sorsbolygóként, a nagy folyamatok szempontjából. Láncreakció- szerű folyamatok, nagy feszültségű erők, dimenziók. Rombolás és építés, újjáépítés. Válságok és megoldásuk. Állatokkal kapcsolatos események.Rövidebb áthúzódó tendenciáink:

08.18-án kulminált a Merkur szextil Vénusz, ami aztán a szokottnál hosszabban, szeptember 6-ig érvényesülni fog, ebből következik, hogy egész héten és még tovább is tart. Jelentése: segíthet jól kezelni a kapcsolati feszültségeket, nehézségeket, mert ötletesen és fáradhatatlanul igyekszik azon munkálkodni, hogy gördülékenyebben és konfliktusoktól mentesen folyjanak a dolgok. Termékeny időszak lehet ez mindenkinek, akinek az életében a kommunikáció, kapcsolattartás nagyobb szerepet kap, lendület, találékonyság és ennek következtében végül is szerencse kísérheti tevékenységüket.

A Merkur kvadrát Jupiter is abnormálisan hosszan, csaknem kereken négy hétig tart, így folyamatosan megvan most is. A kommunikációs elemek fokozott szereplését, egyúttal fokozott aktivitást, esetleg hiperaktivitást, ingerelhetőséget, ezért verbális konfliktusok esélyét, kapkodást stb. jelenti. Adminisztratív, jogi ügyekben megakadás, kötözködés vagy méltánytalan, igazságtalan elbírálás, eljárás. Modortalanság, nyegleség a „szellemi elit” képviselői részéről. Anyagi és adminisztrációs problémák előtérbe kerülése, hatalmi visszaélés, ebből eredő vita is előfordulhat.


Aktuálisan kulmináló és kezdődő tendenciák

08.21-én egzakt a Nap kvinkunx Mars. Tartalma: túlzások, hatalmi túlkapás, olyan, esetleg erőszakos események, amelyeknek hatása sokkal hosszabb időre terjed, mint amilyen gyors a lefutásuk.

08.22-én van a csúcspontja a Vénusz kvinkunxának a Neptunhoz. A pár napos kellemetlen tendencia idején a rejtett ügyek napvilágra kerülése keretében jelentősek lehetnek a pénzügyi vonatkozások. Ízlésbeli, művészeti életben adódó egyenetlenségek kapnak nagyobb hangsúlyt. Kapcsolati nehézségek, félreértések, csalás és csalódás.

08.23-án 6 óra 9 perckor a Nap elhagyja az Oroszlánt és a Szűzben folytatja tovább, úgy egy hónapig az útját.

08.25-én párban trigonálja a Nap a Vízöntő két urát. A Nap trigon Szaturnusz jelentése: Fegyelmezettség, önmérséklet, célirányosság, határozottság, felelősségtudat és méltóság a főbb tartalma. Emellett az ego keretek közé szorítását is jelenti, ez segít hozzá az önmérséklethez. Ezzel szemben különféle kompenzálási törekvések is tapasztalhatók, túlzásokkal. Nagy koncentrációs készség, kitartás, eredményes tevékenységre való törekvés és kézzelfogható eredmények is kalkulálhatók a fényszöggel, azonban csak akkor, ha előkészítésük már megtörtént, vagy nagyon rövid idő alatt is realizálhatók. Az aspektus egész időtartama nincs több 5-6 napnál, így – általában – eget rengető horderejű dolgokra nemigen lehet gondolni.

08.25-én pontos a Nap trigon Uránusz is: Hirtelen feléledő aktivitás, tevékenység. Függetlenségi törekvések illetve ilyen értelmű megnyilvánulások. Szociális kérdések előtérbe kerülése. Az eszmeiség, elvek az ezekhez való ragaszkodás hangsúlyozása. Mivel a Nap mundán (általános) értelemben a hatalmat jelenti, így elsődlegesen erre vetíthetjük rá a mondottakat, de az egyes embereknél vagy szervezeteknél, csoportoknál éppúgy megnyilvánulhatnak. A meg nem értett egyedülálló alkat, zseni és világmegváltó motívumai is fel- felbukkanhatnak valamilyen formában. Az Uránusz aktivitásában mindig – harmóniában vagy diszharmóniában – lehet olyan tartalom, hogy szembemegy mindennel és csakazértis véghezvisz dolgokat, amik – még harmonikusnak minősített kapcsolatnál is – lehet, hogy annyira nem is jók vagy aktuálisak.

08.26-án kulminál a Vénusz kvadrát Plútó. Intoleranciára, a kapcsolatokban jelentkező zökkenőkre, konfliktusokra és szélsőséges esetekben akár szakításra is utalhat. Ez mindenféle kapcsolatra érvényes, korántsem csak a magántermészetűekre. Például szervezetek, cégek közötti, vagy akár nemzetközi kapcsolatokat, pénzügyeket is érinthet. Közönséges, durva megnyilvánulások. A pénzügyekben láncreakció-szerű események.

A hét utolsó harmadától a Merkur kvinkunxba kerül a Neptunnal (pontos: 08.27). Esetleg kellemetlen információk kellemetlen felszínre kerülését jelenti a karmával kapcsolatban, esetleg kínos kommunikációs jelenségeket, amelyek a karmikus összefüggésekre világítanak rá.

A hét legvégétől kezd érződni a Merkur - Plútó kvinkunx is (pontos: 08.30). A kommunikációban adódhatnak fájó, húsbavágó, kellemetlen jelenségek, vagy balesetek formájában üzen a karma azoknak, akiket érint majd a dolog.

 

A következő hét (fél) pókhálószerű nyitó konstellációja tartalmaz egy kis kegyelmi háromszöget a Vénusz-Hold-Neptun (három női planéta) között és két kis háromszöget a Jupiter-Plútó-Neptun valamint a Hold-Merkur-Vénusz között. Az érdekes cikk-cakkok miként hatnak az egyes típusokra?


KOS
Hosszú távú elképzeléseit némileg át kell alakítania, alighanem főleg anyagi okok miatt. Ez nem tölti el osztatlan lelkesedéssel, jóllehet jövedelmi viszonyai nem romlanak, csak túlzásokba eshetett az előzetes kalkulációjával. Máskülönben folyamatosan az önérvényesítés, hivatás, karrier, esetleg szülői hivatás és szüleivel való viszonya hangsúlyos és sikeres.


BIKA
Munka, kötelezettségek, szolgálat terén minden simán megy. Nagyon jó alkalom nyílik arra is, hogy egészségi állapotával vagy közel álló egészségével foglalkozzék, e téren gyors pozitív eredményekre számíthat. Önérvényesítése, társkapcsolata viszont nem mentes az akadály(ok)tól, esetleg konfliktustól. Hosszú távú terveit is át kell kissé alakítania.


IKREK
Munkáját, hivatásbeli teljesítményeit továbbra is elismerés övezi, azonban most nem annyira zökkenőmentesen mennek itt a dolgok, mint ahogy általában. Társkapcsolatában is változások látszanak, s nemcsak párjával kerülhet ellentmondásba, hanem saját érzelmei és értelmi szempontjaival is. Racionális gondolkodása segítheti ki legjobban a bonyodalmakból.


RÁK
Veszteséget szenvedhet el anyagiakban vagy mentálisan, esetleg egészségi beavatkozás következtében. Egészségi állapota most elég változékonynak tűnik, bár könnyűszerrel túllendülhet ilyen problémáin. Ugyanez vonatkozik munkájára is. Barátaival, gyerekekkel összefüggésben is számíthat némi súrlódásra. Párkapcsolata viszont stabil hátteret biztosít.


OROSZLÁN
Otthon, család, ingatlan terén nem ígérkezik túl sikeresnek a következő hét, amint baráti- és párkapcsolata, gyerekeivel való kapcsolata is súrlódásokat sejtet. Nincs is megelégedve önmagával, pedig csupán lejjebb kéne adnia túlzó elvárásaiból. Racionális gondolkodása és kommunikációja remekül funkcionál, támaszkodjék ezekre, s minden jobbra fordul.


SZŰZ
Elég nagy felfordulás látszik munkája, párkapcsolata, titkos kapcsolata, vagy/és tudatalattija terén. Megkérdőjeleződik gondolkodásmódja, egyéni életfelfogása is, amit nehezen visel. Otthonában, családjában sincs minden rendben. Viszont anyagi ügyei nagyon jól alakulnak és baráti, vagy gyerekeitől érkező támogatásra, vállalkozásában sikerekre számíthat.


MÉRLEG
Bár általában könnyen kibillen egyensúlyából, s a következő héten több területen is találkozik kihívásokkal, lelkiállapota olyan stabil, hogy szinte mindent könnyedén elvisel. Munka, anyagiak kommunikáció, közlekedés, veszteségek, hosszú távú tervek, elképzelések – mindenütt kisebb-nagyobb változásokat kezdeményez, vagy kénytelen elviselni.


SKORPIÓ
A Mars-Uránusz hátrányos kapcsolódása sok embert megvisel, de a Kosok Skorpiók (és Vízöntők) fokozottan érzékenyek erre. A héten általános felfordulás tapasztalható szinte minden téren, de nagyon jól tartja magát, mert racionális gondolkodása átsegíti az átmeneti nehézségeken. Tudja, hogy ha következetes marad, bármit megoldhat most is.


NYILAS
A kisebb felfordulás a Nyilasokat sem kerüli el, rengeteg tennivalójuk akad számos területen: munka, rokonság, család, s nem utolsó sorban saját maguk rendbetétele, karbantartása jelent programot. Ahol a legkevésbé látszik izgalom, az az anyagiak, valamint hosszabb távú elképzeléseiknek területe. Ennek tükrében az aktuális teendők igazán eltörpülnek.


BAK
Anyagi ügyei, kommunikáció, kontaktusok, közlekedés, adminisztráció területe, belső fejlődése, veszteségekkel való találkozás, hosszú távú, valamint titkos elképzelések vagy cselekmények területén látszik kisebb-nagyon változás vagy csupán megoldandó feladat. Ezúttal viszont az önmagában annyira bizonyos, hogy semmi sem tudja megrendíteni.


VÍZÖNTŐ
A Mars-Uránusz ügy megviseli idegrendszerét, s a következő héten kevés kompenzációt tud találni vele szemben. Anyagiak, otthon, család, ingatlan, társkapcsolat, hivatás és hosszabb távú elképzelések – mint olyan terület, ahol vegyes hatásokkal találkozik, s nagy kérdés: hogyan válaszol a kihívásokra, e szerint alakulnak ugyanis dolgai jól vagy kevésbé jól.


HALAK
Most kevésbé jó hangulatra számíthat, mint előzőleg, sok minden megviseli. Mindennapi praktikus ügyek, kommunikáció, közlekedés, munka, társkapcsolata, szülői hivatása vagy szüleivel való viszonya és titkos körülmények játszanak közre ebben. Ezúttal valamilyen szellemi közösségtől, idősebb, megbízható barátoktól, támogatóktól számíthat segítségre.

2,5-3 ÉVES ÉRVÉNYŰ SZATURNUSZI
TENDENCIÁK BAK-SZATURNUSZ

2017.12.20-2020.12.17.  (ebből 3,5 hónapot már a Vízöntőben tölt - lásd alább)A Szaturnusznak egy-egy jegyben tartózkodását értjük ezen. A Szaturnuszt a lassú bolygók közé számítjuk, hiszen azt a kört, amit a Nap, Merkur, Vénusz 1 év, a Hold nem egészen 1 hónap, de még a Mars is alig két év alatt teszi meg, a Szaturnusz 28-29 év alatt. Körülbelül 2,5-3 évig tartózkodik egy-egy jegyben, jelenleg a Bakban, 2017. december 20. 4 óra 3 perctől, s nem is tér vissza a megelőző Nyilasba. 2020. március 22-én lép majd át a következő jegybe, a Vízöntőbe, de 2020. július 1-én még visszahátrál a Bakba, majd 2020. december 17-én ismét a Vízöntőbe vált. Ebben az esetben úgy jön ki a kb. 2,5-3 év, hogy az első jegyváltásáig eltelik 2 év és három hónap, majd a retrográd visszatéréssel további öt és fél hónap, vagyis összesen 2 év és nyolc és fél hónap.

Azt fogalmazza meg az asztrológia, hogy a Szaturnusz – mint a Sorsbolygó, a karma bolygója - amely tizenkettedben jár aktuálisan, azon az életterületen keresztül „neveli” az embert, vagyis azon a területen különös hangsúllyal kerül a szülött olyan helyzetekbe, amelyeket kénytelen megoldani, miáltal alaposan megismeri és megdolgozza az aktuális motívumokat. Ez a nevelés abban is megnyilvánul, hogy semmiképpen sem tud az illető kitérni azon hatások elől, amelyek inspirálják, hogy intenzíven foglalkozzék a megfelelő területtel, s lehetőleg elmozduljon addigi hozzáállásához képest. Van, amikor események provokálják ezt az elmozdulást, de olyan is van, hogy kevésbé kirívó, kevésbé esemény-szerű motívumok miatt fókuszál az ember arra a bizonyos területre. Amikor megtett a Szaturnusz egy teljes kört (28-30 éves korra), az a spirituális és mellesleg fizikális fejlődésnek is egy fontos állomása, s a második körében nyilván már újabb feladatokat kell megoldanunk egy-egy érintett életterületen, egy spirálkörrel magasabb szinten. Legalábbis a fejlődésképes embereknél magasabb szinten. A kevésbé fejlődésképes emberek ugyanazokkal a problémákkal találják szembe magukat, csak gorombább formában, mint amelyekkel az első körben is találkoztak – legfeljebb az életkoruk változott, a feladat nem. De ugyanez vonatkozik sajnos a mélyen gyökerező, makacsul beragadó problémákra is: a második (harmadik) körben még mindig ugyanazzal küszködhet az is, akiben megvan a spirituális igyekezet.

Nagyon érdekes variációkat lehet tapasztalni abban is, hogy kinél milyen közvetlen és praktikus eredménnyel csapódik le a Szaturnusz haladása. Vannak, akik abban az időszakban oldanak meg régen húzódó dolgokat, amikor a vonatkozó területen jár a Sorsbolygó. A másik forma pedig az, hogy amíg ott van a Szaturnusz, addig csak a szándék, igény vagy erőfeszítés szintjén marad a dolog, s amint kilép az illető területről, nyomban sikerül meglépni azt, amit addig nem. Például: egy VII. házas jellegű probléma a társkapcsolat rendezése: létesítése vagy éppenséggel a meglévő megszüntetése. Az egyik formában az a 2,5-3 év hozza meg a megoldást, amíg a Szaturnusz az illető hetesében jár, a másikban pedig hosszas előkészületek után abban a minutumban, ahogy lejár az átvonulás (tranzit) ideje.

A szaturnuszi köröket számoljuk a születési horoszkóp konkrét házállásaihoz képest, de lehet számolni úgy is, hogy mindenkinek a Nap-jegyéhez (dátum szerinti jegyéhez) viszonyítjuk. Például: akinek a Nap a Rákban állt a születésekor, ott ezt a jegyet tekintjük első (mundán – általános) háznak és innen számoljuk ki, hogy a Szaturnusz aktuális tartózkodása hanyadik tizenkettedbe esik. Most a Bakba lépő Szaturnusz miatt foglalkozunk a témával, tehát így számítjuk: a Rák az első, Oroszlán a második, Szűz a harmadik, Mérleg a negyedik, a Skorpió az ötödik, a Nyilas a hatodik, a (szemben lévő) Bak pedig a VII. „mundán háza” valamennyi Rák Napú embernek (függetlenül attól, hogy mi az illető Ascendense.) Tehát a Rák Naphoz képest  a VII. ház értelmezése szerinti életterületen jelent karmikus plusz feladatokat a Bak Szaturnusz. Természetesen a legerősebb mindig az igazi, egyéni születési horoszkóphoz (radixhoz), s annak a konkrét házállásához viszonyított Szaturnusz-haladás, de azt az általánosított értelmezést is nagyon jól hozza (meglepő módon), amit itt is láthatunk: melyik Nap-jegynél milyen ház szerinti hatás várható a Bak-Szaturnusz érájában, tehát az alábbiak szerint:


Kos – Hivatás, karrier. Az Én érvényesülése a világban. Hatalommal való viszony. Anya. Főnök.

Bika – Ideológia, életfilozófia. Külföld, ilyen kapcsolatok. Magasabb vagy autodidakta módon végzett tanulmányok. Természettel való viszony. Beházasodott rokonság. Unoka.

Ikrek – Veszteségek. Műtéti jellegű beavatkozások. Támadások. Tudattalan. Álomélet, álmok. Szexualitás. Önnevelés.

Rák – Társkapcsolat, az Én kiegészítése – a Te, a külvilág, a külvilággal való kapcsolat. Üzlettárs. Perek, jogi eljárások és nyílt ellenségek.


Oroszlán – Munka, kötelezettségek, áldozatvállalás. Karma. Após. Egészség-betegség kérdései. Háziállatok.

Szűz - Baráti viszonyok, lazább párkapcsolat. Gyerek. Kreativitás. Örömök, hobbi, szórakozás, sport. Tanulás.

Mérleg – Otthon, család, haza. Ingatlan. Apa.

Skorpió – Kommunikáció, kontaktusok, mindennemű forgalom. Tanulás. Gondolkodásmód, a mindennapok praktikuma. Adminisztratív, bürokratikus ügyek. Irományok, okmányok. Közlekedés. Mikrokörnyezettel való kapcsolat, szomszédság. Testvér.

Nyilas – Anyagiak. Keresmény, s annak kiadása. Függetlenség.

Bak – Az Én, énkép. A személyiség előzményei, jelene. A személyiségre ható külső erők hatása.

Vízöntő – Titkok, titkos működés, titkos kapcsolatok. Tudattalan mélyrétege. Izoláció, üldöztetés, elzártság. Kényszerűen vállalt magány. Hosszú utazások. Anyós. Titkos ellenségek. Vadállatok.

Halak – Hosszú távú elképzelések, tervek. Az élettől kapott illetve másoknak nyújtott segítség. Ajándékok. Késői szerelem, késői gyerek vagy „ajándék-gyerek”. Protektorok és pártfogoltak.A Szaturnusztól sokan rettegnek és ugyancsak igen elterjedt módon csakis a gátló hatásait hajlamosak figyelembe venni. A Szaturnusz a maga speciális nevelési metódusával egyidejűleg gátol, s ugyanakkor kényszerít a megoldásra. A gátat, nehezítést éppen azért rakja oda az ember elé, hogy véletlenül se tudjuk kikerülni a dolgot, viszont hozzuk fel magunkból azt a kreativitást, erőt és akaratot, hogy kezdjük már valamit ugyan azzal az akadállyal. Másként fogalmazva: a következetes és szigorúnak tekintett szülőhöz hasonlóan nem puszta gonoszságból/szadizmusból késztet munkára, vagy „okoz” veszteségeket. Éppenséggel az egyes életterületeinken történő haladása során csakugyan megfoszt minket az illúzióktól és ezzel sokkal közelebb hoz a realitásokhoz, a dolgok megvalósíthatósági tartományába! Ha beleragadunk a veszteségek leltározásába, a sérelmek mantrázásába és sebek nyalogatásába, valamint a sérülések elkerülését célzó védekező technikákba, akkor kétségtelenül keveset fogunk érezni a megoldás felé terelgetésből. Ha túllépünk mindezen, megtapasztalhatjuk a Szaturnusz ajándékosztó, támogató, segítő természetét is. Ne feledjük, nemcsak a Baknak ura, hanem a Vízöntőnek is, amely jegy – és a vele analóg 11. ház – az élettől kapott segítség, támogatás, ajándékok területe!


Nemcsak a fenti, egy-egy mundán házban való tartózkodás miatt figyelünk a Szaturnusz haladására, hanem azért is, mert amilyen minőségű jegyben jár éppen, az összes ahhoz a kategóriához tartozó jegyet kissé jobban érinti. A Bak kardinális minőségű, tehát mind a négy kardinális jegynek – a Kosnak, Ráknak, Mérlegnek is – ez a kb. 2,7 év karmikus szempontból fajsúlyosabb lesz. Ezt nem úgy kell érteni természetesen, hogy e 2,7 év alatt belepusztul az összes kardinális a szaturnuszi terhekbe (amint látjuk, nem halt ki az emberiség és nem is tart a kihalás szélén), s még csak azt sem kell gondolni, hogy olyan nagyon érződik a plusz terhelés. De tudják, tapasztalják a bőrükön az érintettek, hogy valami megváltozott. (A minőségekről találsz információkat az Asztrológiai alapfogalmak – mini tanfolyam rovatban, a Tanfolyamok, csoportok menüpont legvégén, méghozzá a 9. részben. A http://www.karmaasztrologia.com/p/tanfolyamok-csoportok.html linkkel és az oldal végiggörgetésével megtalálod.)


Itt térek ki még röviden arra is, hogy a Bak-Szaturnusz mit is jelenthet általános értelemben, hogyan változhat a hozzáállás, szemléletmód az ő érájában?

Az uralmi helyzet a létező legerősebb állapot, s a Szaturnusz a Bakban (és a Vízöntőben) van uralomban. Amikor tehát e jegy(ek)ben tartózkodik, akkor teljesen tisztán képes az alaptulajdonságait felmutatni. Mivel a Szaturnusz a Sorsbolygó, a klasszikus asztrológiában a „Nagy Szerencsétlenség” bolygója, ezért annyira fajsúlyos, hogy képes szinte felülírni egyéb, lényeges horoszkópelemeket. Érdekes kombinációnak ígérkezik, hogy egyidejűleg a Neptun is saját uralmi jegyében, a Halakban lesz, igen eltérő jellemzőkkel, már csak emiatt is izgalmas jelenségekkel fogunk találkozni abban a 2,5-3 évben, amíg a Szaturnusz a Bakban jár. Sőt: a rákövetkező 2,5-3 évben is, hiszen akkor másik uralmi jegyében, a Vízöntőben lesz.

Igen nagy komolyság, céltudatosság jellemzi a Bak-Szaturnuszt. Nem tudja könnyedén venni az életet, még akkor sem, ha erre egyébként lehetne módja. Maximalista, tökéletességre törekszik, olyan tökéletességre, ami nem létezik. Emiatt sohasem tud elégedett lenni saját produktumával, máséval még kevésbé. Megbízható, s elvárja másoktól is, hogy ilyenek legyenek. Meglehetősen konzervatív, a hagyományokhoz, szokásokhoz ragaszkodik. Óvatos, az újdonságokat némi gyanakvással szemléli. Reális, átgondolt, alapos, mindezek miatt a legjobb szervező, mert minden eshetőséget igyekszik figyelembe venni. A szaturnuszi dolgok mindig lassan alakulnak ki, lassan épülnek fel és lassan csengenek le, ezért a megfontoltság, a dolgok lassú feldolgozása és a megfontolt döntés-előkészítés és döntés ugyancsak tipikus ennél az állásnál. A váratlan helyzetekkel, a külső körülmények befolyásával nehezen birkózik meg; mindig megrökönyödik, amikor tapasztalja, hogy a Világ nem alkalmazkodik az ő – véleménye szerint – teljesen jogos elvárás-rendszeréhez.

Tudja, hogy az életben mindenért keményen meg kell dolgozni, és áll is ennek elébe, másként értékeli azt, amiért nem tett eleget (saját felfogása szerint). Emiatt nehezebbnek érzi az életet, mint más, „lazább” Szaturnuszok.

A Szaturnusz a karma bolygója, ezért nyilvánvaló, hogy a Bak-Szaturnusz érában nagyobb hangsúllyal kerülnek előtérbe a karma kérdései. Mivel azonban nehezen szakad el a kézzelfogható, direkt üzenetektől, nem biztos, hogy tud is hatékonyan kezdeni valamit az inspirációkkal. Vissza- visszatér minduntalan a fizikai síkra, ami végül is teljesen helyénvaló dolog, hiszen a karmát a háromdimenziós földi viszonyok között kell teljesítenünk, napi rutinunk során.

Támadott Bak Szaturnusszal a kegyetlen hajlamok jönnek elő: irgalmatlan önmagával és másokkal szemben, semmilyen lazaságot nem tűr – ha igaza van ebben, ha nincs. Mániákus, precizitásban, tempóban, teljesítményben kizárólag az az elfogadható, amit ő produkál (ez egyébként támogatott bolygóval is előfordul). Anyagiasság, fukarság, kicsinyesség és önzés. Vagy: gátlások, a szerencsétlenség érzése, a sors kárhoztatása, visszafogott vagy elmaradt kezdeményezés, rossz kudarctűrés jellemezheti a periódust az erre érzékeny résztvevők (személyek, csoportok) számára. S persze az is benne van a kalkulációban, hogy valóban nehezebbnek bizonyul az élet, mert olyan eseményekkel terhelt, amelyek a sors súlyát hordozzák.

Előtérbe kerülhetnek tömegesen, népbetegség-szerűen a kövesedéses, lerakódásos jellegű problémák. Ízületi- és bőrbajok, füllel, hallással összefüggő anomáliák, a csontrendszerrel kapcsolatos problémák. Depresszió. A mindezekkel kapcsolatos kezelések, gyógyító eljárások, megelőzési programok ugyancsak nagyobb teret kaphatnak. A Bakhoz tartozó testrész az ízületek közül is kiemelten a térd, s a térd-problémák (meg persze a többi probléma) pszichés hátterét is érdemes figyelembe venni: a rugalmasság és az alázat csökkent mivolta, vagy egyenesen: a hiánya lappanghat a térddel összefüggő anomáliák mögött.


Mondanom sem kell – legalábbis azon Olvasóimnak, akik a Visszapillantókat rendszeresen tanulmányozzák, vagy olvasták a Magyarország felvirágzása c. cikkemet – hogy Magyarország számára kiemelt a Bak-Szaturnusz is, mivel úgy a Magyarország horoszkópjaként használt Budapest képletben, mint az 1989-es köztársasági képletben Bak-Szaturnusz van, méghozzá az I. házban (a 89-es horoszkópban az Ascendensen). Hogy ez közelebbről mit jelenthet, azt az éves előrejelzésekben igyekszem megfejteni. Mindenesetre vegyük figyelembe, hogy különféleképpen viszonyulhatunk az aktuálisan domináns energiákhoz. Így felhasználhatjuk a Bak-Szaturnusz energiáit arra, hogy konokul ragaszkodjunk (ős)eredeti elképzeléseinkhez – minden mástól függetlenül. Vagy arra is, hogy ügyeljünk a karma figyelmeztetéseire és az aktuális feladatokra. A kardinális változás, változtatás kezdeményezése éppúgy függhet egy Bak-Szaturnusztól, mint az ellenkezője.
 

Előrejelzés 2018-ra
 Visszapillantó a 2017-es évre

A 2017-es évről

Az előző évből egyetlen motívumot emelek ki, ami minden politikai berendezkedéstől függetlenül mindenkit érint a világon és jól összefüggésbe hozható egy asztrológiai jelenséggel. Ez utóbbi nem más, mint a Neptun szextil Plútó fényszög. Ezzel kapcsolatban a következőket ismételgettem tavaly, amikor érvényesült ismét, bár egzakt nélküli módon a két legkülső bolygónk közötti speciális kapcsolat. „Ez az aspektus 50 éven keresztül (1944-1994 között) szinte minden embernek megvan. A hatalmas tömegeket érintő társadalmi mozgásoknak, amelyek röpke 50 év alatt gyökeresen megváltoztattak több ezer éves beidegződéseket, közük van ehhez a fényszöghöz. Megváltoztak például a férfi-nő kapcsolatok, különösen arra való tekintettel, hogy a Neptun női, a Plútó férfi bolygó, pontosabban: a női-férfi princípium (Vénusz és Mars) felsőbb oktávjai, magasabb szempontú kifejeződései, archetípusai. Természetesen a többi, ennél sokkal erőteljesebb, nagy mundán tendencia is kellett a változásokhoz, de a szextil közvetítette, közvetíti az egyénekhez. Szélesebb értelemben arra kívánja tanítani az emberiséget ez a fényszög, hogy – kezdve a férfi-nő magánkapcsolatokban gyakorlásként, s folytatva ennek kiterjesztését minden más kapcsolatra is – saját erejéből akarjon és próbáljon meg szembenállás helyett együttműködni. A szándék: megtörni azt a több ezer éves beidegződést, mi szerint csak küzdelem, harc, pusztítás, háború, vér és szenvedés árán, a másik rovására maradhat fönn az egyén, s a kisebb-nagyobb csoportok (faluközösség, nép, szövetségek stb). A közvetlen cél az, hogy ennek a – spirituális emberhez oly méltatlan – hagyománynak a helyébe a kozmikus szeretet dimenziói léphessenek, egyengetve az utat a végső cél: az eggyé válás felé.
Ez a visszatérés bizonyára figyelmeztetés, s alkalom arra, hogy felfrissítsük a kiinduló szándékot, annak gyakorlati megvalósítását.”

A fényszög 2017.07.17-től 08.30-ig bukkant fel hosszú szünet után, hiszen 1994-ben ért véget. 2017.október elején jelent meg a New York Times-ban az amerikai filmrendező, Harvey Weinstein (1952.03.19.) szexuális visszaéléseit tartalmazó cikk, amelyet hosszú nyomozás előzött meg (bizonyára a fényszög feléledésének időszakában is), s ami kirobbantotta a Me Too (vagy: metoo) mozgalmat, amelyben a szexuális zaklatást elszenvedett nők (és férfiak) emelik fel szavukat az abúzus és diszkrimináció ellen. Pillanatok alatt körbeszaladta a mozgalom a világot, s 2017. december 6-án a TIME magazin ezt a mozgalmat választotta „az év emberének”. A következményei egyelőre beláthatatlanok, de egészen biztos, hogy igen jelentősek.

Hozzáteszem: a fényszög 2018-ban is visszatér, ugyancsak egzakt kapcsolódás nélkül, majdnem három hónapra, 2018.06.23-09.18-ig, újabb megerősítésekre, esetleg más területekre is kiterjesztve hatásait.
2018-ról

Most is azzal kezdem a voltaképpeni prognózist, mint minden évben: ahogy a meteorológiai, csillagászati év is márciusban kezdődik, úgy az asztrológiai még inkább: a Tavaszpont jelenti nálunk az év elejét, amikor az égi Egyenlítő és a Nappálya metszéspontjához, a Kos 0 fokához ér a Nap. Ez 2018-ban március 20. 17 óra 16 perckor történik. Mivel azonban az emberiség kultúrtörténetében mégiscsak jelentős szakasznak tekinthető kétezer év alatt a januári évkezdet honosodott meg és terjedt el immár világszerte, s az emberek nagy százalékban ehhez kötik az évkezdetet, kénytelenek vagyunk ehhez is igazodni.

Megjegyzem sokkal kedvezőbb lenne, ha csak az évkezdet képletét vennénk figyelembe, mert összehasonlíthatatlanul biztatóbbnak tűnik, mint a Tavaszponté, de ez sem szabadon választott téma, ha a realitások talaján akarunk maradni, a Tavaszpontot kell mérvadónak tekinteni.


Tavaszpont képlet 2018.03.20. 17 óra 16 perc, Budapestre számítva


A Budapestre számított és Magyarországra értelmezett Tavaszpont képletnek Szűz az Ascendense, vagyis labil jegy. A szabályok szerint ez tágabban véve az egész, szorosabban véve azonban csak fél évre, az őszi napéjegyenlőségig érvényes. Kiemelt területnek számít benne a kommunikáció, propaganda, ideológiák keletkezése, terjesztése, terjedése. Meglehetősen kedvező fogadtatásra találnak ezek a tényezők, bármely oldalról is érkezzenek. Akár az ellenzéktől is származhatnának, most különösen jó alkalom nyílik az ellen-propagandára is, élni kellene vele. Ehhez képest az ellenzék a belső torzsalkodással van elfoglalva darab ideig, majd észhez térni látszik és ugyan nem további viták nélkül, de mintha rátérne a lényegi dolgokra, építkezésre. Kísérletet tesz tömegmozgalommá fejleszteni egyes kezdeményezéseket, de ebben még bőven van mit tanulni, nem elég a kritika, az éles hang sem biztos, hogy célravezető, átgondoltabban kell érveket találni és abban is van mit tenni, hogy miként érhetők el az eddig figyelmen kívül maradt rétegek.

Az őszi napéjegyenlőség képletében is Szűz az Ascendens, de a jegy leges- legeleje, ami két fontos dolgot sugall. Az egyik: a kérdőképletek értékelési szabálya szerint ha egy jegy első három fokára esik az Ascendens, még korai megítélni a horoszkóp tartalmait. Na, ezen túllendülök könnyűszerrel. A másik annál fontosabb (szerintem): az ország nyugati felén az Ascendens Oroszlán, körülbelül a Duna a választóvonal és az ország keleti felére a Szűz Ascendens lesz érvényes. Láttunk már ilyent, ismét hivatkozom (életem egyik kicsike főművére) a cikkek elején található Magyarország felvirágzása c. írásomra, ahol az EU-csatlakozás horoszkópjánál esik szó hasonló szituációról (csak ott Nyilas és Bak az Ascendens és persze nagyobb hatókörű a horoszkóp, hiszen hosszabb időtávra vonatkozik, míg a most tárgyalt csak a 2019-es Tavaszpontig, fél évig).


Őszi napéjegyenlőség 2018.09.23. 3 óra 54 perc, Budapestre számítva


Ami az ország állapotait illeti, több mint kritikus és ez ebben az évben ki is derül, már nem bizonyul elegendőnek a látszat-intézkedések sora, a látszat-foglalkoztatás és látszat-gazdaság. Még ősz előtt aktivizálódik az a gyerek, aki elkiáltja magát, hogy „meztelen a király” és ezzel kipukkad a buborék, eloszlik a rózsaszínű köd, legalábbis nagy része.
Ettől függetlenül a lefojtott indulatok és a hamu alatt lappangó parázs most is megfogalmazható, amint az is – többször emlegettem cikkekben, előrejelzésekben – hogy nem mindig lehet tudni, ki is a hatalom, ki a nép és ki az ellenzék.

Az oktatásügyben elképzelhetők pozitív változások, amelyek nemcsak elindulnak, hanem folytatódnak is, de az őszi kvartál tanúsága szerint bőven marad még benne tennivaló. A kilátásba helyezett intézkedések egy része ugyanis elsikkad menet közben vagy megbukik olyan emberi tényezőkön, mint a konzervativizmus, hatalomhoz, pozícióhoz való ragaszkodás. A diákmegmozdulások továbbra is napirenden lehetnek, különösen ősszel.

Egészségügy. az év első részében minden eddigit meghaladó módon kibontakozik a kép, hogy a legbetegebb maga az egészségügy. Igen siralmas állapotok látszanak ezzel kapcsolatban. Az őszi kvartál szerint némi elmozdulásra van remény, legalább pumpálnak egy csomó pénzt az egészségügybe, még ha a felhasználása az optimálistól jóval odébb lesz is. A modern eljárásoktól egyre inkább leszakadó ágazatban dolgozók (orvosok) elégedetlensége egyre kifejezettebb formát ölthet, többek nagy megrökönyödésére.

Külkapcsolatok: hullámzó, javuló- majd visszaeső formát mutatnak a jelzések. A Tavaszpont képletben igen jó lehetőségek látszanak, amelyekkel azonban a hatalmi gőg, félreértelmezett és mértéktelenül túlzott nemzeti öntudat nem képes élni. Nagyjából ugyanez vonatkozik az őszi kvartálra is, bár abban jobb a helyzet.

Pénzügyekről az év első részében nem sok jót lehet mondani, mi több: a források szabálytalan-közeli felhasználása és az ezzel kapcsolatos botrányocskák továbbra is napirenden vannak, néha kozmikus méreteket is öltve, s lehet, hogy most már nem is marad következmények nélkül az ominózus csontvázak kiborulása a szekrényből (ha nem is azon csontvázaké, azon szekrényekből, amelyeket annakidején vizionált a fidesz).

Végül a nép állapota, hangulata derű- vagy borúlátása is több helyen tetten érhető egy mundán horoszkópban. A horoszkóp Ascendense, illetve I. háza, az 5. ház (közhangulat), természetesen a 11. ház (tervek, remények, elégedettség), valamint a Hold – a passzív a dolgokat csak elszenvedő tömeg és a Plútó – az aktív tömeg jelöli. Cikkekben, régebbi előrejelzésekben is említettem volt, hogy a magyar alaphoroszkópokban a Hold – mint a legfőbb ilyen jelölő – hajlamos sötét, elnyomó jellegű házakban tartózkodni. Nos, ez magától értetődően most is így van, legalábbis a Tavaszpont képletben. A klasszikus 8. – halál, veszteség – klasszikus sötét házában látható a Hold, azonban szokatlanul jó helyzetben. Mintha kezdenének magukra ébredni a passzív tömegek, remélni lehet, hogy elindul egy üdvös változás, amelyben megint csak komoly szerepe lehet az ellenzéknek és a következetes, szívós, apró lépésekben történő építkezésnek, annak a tudatformálódásnak, ami nem hogy a rendszerváltásnál maradt el, hanem egypár (jó sok) évszázada – ha el is indult egyáltalán néha, néha. A feléledő kreativitás is segít ebben, s egy megmagyarázhatatlan, de nagyon is szükséges derű.
Az őszi kvartálban csoda módon az egyik legnyitottabb, a VII. házba kerül a Hold, ami szokatlan jelenség és megerősíti az első félévben látszó feltételezett folyamatokat. Párbeszéd, méghozzá valódi (nem a nemzeti konzultációnak nevezett akármi) kezdődhet a vezető rétegek és a tömegek között – ez sem nagyon jellemző itt minálunk általában. A békés elemek, esetleg a nők fokozott szereplése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ez egyáltalán lehetségessé váljon. Persze szó nincs arról, hogy minden vita, ellenhatások, konfliktusok nélkül zajlana a pozitívnak látszó változás, de a konszenzusra való hajlam dominánsabbnak tűnik.

Az aktív tömeg a Tavaszpont képletben mutatkozik nyugtalanabbnak. Forradalmi hevület nem érhető tetten ezzel kapcsolatban. Az őszi képletben viszont sokkal inkább fel- fellángolhat, kérdés: milyen erők mozgatják és milyen irányba akar haladni.

A továbbiakban a (számunkra) fontosabb csillagászati jelenségeket, majd néhány lényeges asztrológiai eseményt (retrograditás, jegyváltás, kiemelt fényszögek, fényszög-sorozatok és Kaldeus-ciklus) tekintünk át, de korántsem csak „szakmabeliek” számára lehet tartalmas a mondanivaló, érdemes átfutni legalább a hosszabb szöveges magyarázatokat, ahol a 2018-as évre vonatkozó újabb – reményeim szerint fontos és főleg: laikusok számára is érthető – információkat lehet találni.Csillagászati megközelítés


A minden évben kétszer esedékes meteorrajon áthaladás (augusztusban a Perseidák, decemberben a Geminidák „hullócsillagai”) mellett az alábbi csillagászati események várhatók:

Július 13. 05 óra körül: Újhold, részleges napfogyatkozás, amely  hazánkból nem látszik.
Július 27. 22 óra Telehold, és teljes holdfogyatkozás, hazánkból a jelenség nagy része látható.
Augusztus 12. Hajnalban Perseidák meteorraj.
December 14. Hajnalban Geminidák meteorraj.

Nincs jelentősége, csak érdekesség, hogy februárban 4 helyett csak 3 holdfázis lesz, viszont októberben ehhez képest 5.
Bolygómozgások, hosszabban tartó fényszögek, sorozatokRetrograditás
A Fogalomtárban találod a magyarázatát és értelmezését ennek a jelenségnek.
                                                                                            
Az itt alkalmazott betűjelekből az R a retrográdba fordulást, a D az előre (direkt irányba) haladást jelenti.2018-ban valamennyi bolygónak lesz retrográd szakasza, az alábbiak szerint:

Merkur
            R: 03.23. D: 04.15. Kos
            R: 07.26. D: 08.19. Oroszlán
            R: 11.17. D: 12.07. Nyilas-Skorpió

Vénusz
            R: 10.06. D 11.16. Skorpió-Mérleg
Mars
            R: 06.27. D: 08.28. Vízöntő-Bak

Jupiter            R: 03.09. D: 07.11. Skorpió
Szaturnusz      R: 04.18. D: 09.07. Bak
Uránusz          D: 01.03. Kos; R: 08.08. D: 2019.01.07. Bika-Kos
Neptun           R: 06.19. D: 11.25. Halak
Plútó               R: 04.22. D: 10.01. Bak


2018. január -3-tól, az Uránusz direktbe fordulásától március 9-ig, a Jupiter retrograditásáig minden bolygó direkt. Az ilyen jelenség rendszeresen előfordul, ne dőljünk be az olyasféle ál-információknak, hogy ez valami hallatlan dolog, ami ötszáz évente esik meg. Ettől még a január például a gazdaságban ugyanolyan álmatag hónap marad, mint mindig, februárban kezd az élet lassan (de nagyon lassan) ébredezni és a tavasz közeledtével többé-kevésbé megindul. Amíg össze nem szalad egy csomó bolygó retrograditása. Ez a menetrend egyébként mostanában van így, mert mindig valamennyivel odébb-odébb tolódik a különböző planéták hátrálásának ideje és néhány évtized leforgása alatt jelentősen átrendeződik: mikor melyik bolygó-együttes retrográd egyidejűleg.


Jegyváltás

Ennél a címszónál természetesen csak a lassabb, legalább éves periódusú elemeket említem meg, a gyorsabb égitestekét (a Marssal bezárólag) nem.

A Holdcsomó, a Jupiter és az Uránusz vált jegyet a 2018-as évben a hosszabb periodicitású elemek közül.
A jegyváltás időrendjében tekintjük át, mi várható általuk.


Uránusz

2018.05.15.  15 óra 17 perc Bika
2018.11.07. Kos, majd
2019.03.06-án lép ismét a Bikába, s marad ott 2025/26-ig.
Az Ikrekbe történő jegyváltása is több fázisban zajlik (elvétve fordul elő, hogy csak egyszer): 2025.07.07-én lép be először, aztán 2025.11.07-én vissza a Bikába, s végül 2026.04.25-től marad évekre az Ikrekben.


A jegyváltás nyitánya is lehet az a vadonatúj, április 25-én publikált, az Uránusz légkörére vonatkozó csillagászati felfedezés, mi szerint: „Záptojásszagú köd veheti körül az Uránuszt: a körülötte lévő felhőket hidrogén-szulfid alkotja, amely a romlott tojás kellemetlen szagát is okozza. …” (hir.ma) Nézzük meg azonban, hogy asztrológiai megközelítésben mit lehet mondani a Bikába váltó Uránuszról.

Uránusz a Bikában

Ezt megelőzően 1934/35-1941/42- között járt a jegyben utoljára az Uránusz. Elég baljóslatú, sötét periódusa volt ez a világtörténelemnek, az akkor történt események (remélem) kellőképpen közismertek.
Nem kevésbé hasonló az azt megelőző, 1850-58 közötti, a 48-as forradalmakat követő restauráció, a régi rend visszaállítására és konzerválására tett kísérletekkel, a búr köztársaság megalapításával Dél-Afrikában, krími- és ópiumháborúkkal terhelt Bika-Uránuszos szakasz. Ugyanakkor azonban megjelentek az ellen-törekvések is (pl. Amerikában a rabszolgaellenes republikánus párt megalapítása), s – mindkét említett időszakban – az ipari tömegtermelés átalakulása és (bizonyos) fellendülése, új találmányok garmadának gyakorlati alkalmazása legalább annyira jellemző volt, mint a történelmi borzalmak. A művészetek terén pedig szépen mutatkozik a két alapelem leegyszerűsített összeadása mi szerint a Bika-Uránusz fontos törekvése forradalmi változásokkal vagy/és kifejezésmóddal (Uránusz) megőrizni az értékeket (Bika).

Milyen sajátossággal számolhatunk a Bika-Uránusszal kapcsolatban – természetesen annak figyelembe vételével is, hogy a transzcendens (újkori, Szaturnuszon túli, generációs) bolygók (Uránusz, Neptun, Plútó) minden egyes köre valamilyen módosulással mutatja a bolygót az aktuális jegyben, hiszen mindig minden változik – még ha lassan is – és más történelmi, gazdasági- kulturális beágyazottságban másként nyilvánul meg.

Az Uránuszt a pillanatszerűség, hirtelen fordulatok, robbanás bolygójaként szokás emlegetni. Nos, ebben a kényelmes, lassú jegyben ezek a jellemzői nem, vagy csak korlátozottan, késleltetve tudnak kijönni. A belső feszültség viszont akkor is érzékelhető, hiszen az Uránusz igyekszik eredeti lényét érvényre juttatni, ám a föld jegy ezt kevésbé támogatja.

A szociális érzékenység fontos tartozék az Uránusznál (a maga sajátos módján), s a Bikától sem áll egyáltalán távol ilyesmi, hiszen az „élni és élni hagyni” elvet a jegy nem csak vallja, hanem a gyakorlatban is igyekszik érvényesíteni, a közel állókkal kapcsolatban mindenképpen. A kétféle elem keveredése sajátos vegyüléket alkot: a Bika-Uránuszban is megvan a segítőkészség, legfeljebb megméri az árát, vagy hamar keres és talál valami (ál-) okot ahhoz, hogy miért tagadja meg a szabadság, egyenlőség elveit, illetve differenciál (lásd a náci ideológiát!)

Elveihez és elhatározásaihoz egyébként körömszakadtáig hű, s nem utolsó sorban azért, mert óvatos, ami az Uránusszal összefüggésben egészen bizarr, hiszen a bolygóra ez csöppet sem jellemző. Nehezen változtat és változik. A konokság amúgy is mindkét elemnél meglehetősen hangsúlyos ismérv: a Bika is, az Uránusz is ilyen, s ez összeadódik.

Az intuíció minden transzcendens bolygónál kiemelt tényező. Az Uránusszal a hirtelen megvilágosodás, hirtelen jött felismerések jellemzőek, nem véletlenül a feltalálók bolygója. A Bikában inkább a praktikus dolgok felé irányul az intuíció, vagy például a Földhöz köthető dolgokkal (földsugárzás, rejtett és kevésbé rejtett energiák, energiaforrások). Fokozottan érvényesülhet a régi ismeretek őrzése nyomán felújuló tudás, friss felismerések, az adott témakör más minőségbe emelése.

A Bika lassúságával végrehajtott forradalmi változások várhatók pénzügyekben is, nem csak a művészetek, találmányok, tudományok terén. Lehet, hogy már ennek az előszele a virtuális pénz megjelenése és napjainkra felfejlődött fokozott jelenléte.

Figyelembe kell venni, hogy az egyes generációkkal milyen viszonyba kerül az aktuális bolygóhelyzet. Mivel föld elemről van szó, a Szűz-Uránuszosokat, pontosabban a Szűz Uránusz-Plútó együttállásos nemzedéket (1962-68/69 közötti születettek) valamint a Bak Uránuszosokat, pontosabban – mivel ott sem egyedül közlekedett legutóbb – az Uránusz-Neptum együttállásos nemzedéket (1988-95 között születettek) aktiválja, konzervatív forradalmi tettekre sarkallva őket. Nem feledkezünk meg a Bika-Uránuszosokról sem, nekik visszatér a leggyorsabb lassú bolygónk: az 1934/35-1941-es nemzedék eleje 84, a vége 77 éves. Túl azon, hogy kétségkívül krízis-periódust jelöl a visszatérés (figyelem: a krízis kifejezést abban az értelemben használjuk, hogy minőségi változást megelőző állapot), a szellemileg fejlődésképes embereknél nagy lendület, új célok megfogalmazása, kitűzése, a gazdag élettapasztalat összefoglalása, eredményeinek felhasználása lehet a megnyilvánulási forma.

Az egészségi tényezőknél elsősorban a mirigyrendszer és idegrendszer kiemelt voltára kell koncentrálni, összekapcsolódásukat, összefüggéseiket figyelembe venni.


Minden asztrológiai jelenségnél széles skálán mozog az, milyen minőségben, hogyan nyilvánul meg, a legprimitívebb formától a legmagasabb szintig. Nincs másként ez egy lassú bolygó jegyhelyzeteinél sem, vagyis a Bika-Uránusznak éppúgy vannak pozitív, vagy pozitívvá alakítható vonásai, mint destruktív, pusztító hatásai. (Lásd az előzőekben mindkét oldalát.) Nem kis mértékben attól is függ, mi válik belőle, hogy milyen minőségű a csatorna, amin átfolyik energiája, milyen szándékok vezérlik a felhasználót. Ami rajtunk múlik az, hogy engedünk-e a legkisebb ellenállás, a kényelem csábításának és a legkezdetlegesebb formát hagyjuk eluralkodni magunkon vagy teszünk némi erőfeszítést a pozitív, még pozitívabb, legpozitívabb kifejlet irányába.

Két nagy Kos-kedvencem van, akikhez bármilyen témakörben fordulhatok, mindig találok valami idézetet. József Attiláról és – hogy, hogy nem – Bródy Jánosról van szó. Ezúttal Bródy egy kevéssé ismert, ám igen figyelemre méltó, kereken 40 évvel ez előtti profetikus szövegét idézem, adaptálva persze arra, hogy nem mindegy, mit teszünk 2018-ban és tovább.

1978
Ezerkilencszázhetvennyolc van
nem élünk már a középkorban, hej-hó
Ezerkilencszázhetvennyolc van
szívjuk a füstöt az eszpresszóban, hej-hó

Ezerkilencszázhetvennyolc van
lubickolunk a langyos tóban, hej-hó
Ezerkilencszázhetvennyolc van
rázzuk magunk a diszkóbárban, hej-hó

Ötvennyolcban rock and rollt jártunk
Hatvannyolcban új táncra vártunk
Most hetvennyolc van, s alig találunk
olyan embert, ki tudná, mi lesz
kilencszáznyolcvannyolcban

Ezerkilencszázhetvennyolc van
s nem vagyunk nagy izgalomban, hej-hó
Ezerkilencszázhetvennyolc van
A közérzetünk, az kösz szép’ jól van, hej-hó

De tíz év múlva is élni fogunk
Alig hiszem, hogy belehalunk
S nem mindegy, hogy mit akarunk
és mit teszünk, hát legyünk észnél
kilencszázhetvennyolcban.Jupiter

2018.11.08-án, 2 óra 48 perckor belép a Nyilasba, uralmi jegyébe, méghozzá az „igaziba”. Tekintve, hogy a Jupiter tüzes bolygó, valamivel „jobban érzi magát”, jobban meg tud nyilvánulni, ki tud teljesedni a szintén tüzes Nyilasban, a másik uralmi jegyéhez, a Halakhoz képest (azért ott sem rossz). A jegyváltás egyszer történik, és az a megtiszteltetés és kivételes szerencse ér bennünket, hogy mindvégig kitart a bolygó a Nyilasban, 2019. 12. 02-ig, a következő, Bakba történő jegyváltásáig, megtoldva vagy két hónappal az egy jegyben tartózkodásának átlagát.


12 évenként kerül vissza a Jupiter egy-egy jegyhelyzetbe, így hát a Nyilasba, uralmi jegyébe is. 12 évenként mutatja meg azt az arcát, amelyről a Nagy szerencse melléknevet is kapta, s amelynek alapján elképzelik ezt a bolygót laikusok, de sokszor még hozzáértők is. Természetesen – mint mindent – ezt is árnyaltan érdemes megközelíteni. Akár az egyéni horoszkópokban, akár mundán horoszkópoknál - ha van milyen alaphoz, radixhoz (gyökérhez) viszonyítani – csak akkor várhatunk egy még olyan kitűnő Jupitertől is értelmezhetően jeles eredményeket, ha az alapban is jól áll e bolygó, illetve a Nyilas pozíció harmonizál vele. Máskülönben bánjunk csínján a (jupiteri) mértéktelen lelkesedéssel.

Mi lehet a jellemző a Nyilas-Jupiterre mundán szempontból?

Méltóság, jovialitás, barátságos, jóindulatú nyitottság a világra, udvariasság, a formák tisztelete, bizonyos mértékű konzervativizmus, tekintélytisztelet. Szerencsés fordulatok, ettől függetlenül, de emiatt is optimizmus, bizalom a Sorsban, s általában. Az ősbizalom feléledése.

Az „élni és élni hagyni” elv érvényesülése (amint az a Bika-Uránusznál is felmerült – a Bika és a Nyilas az a két jegy, amely gyakorolja is, s nem csak hirdeti ezt az elvet). Tolerancia, mások elfogadása, mások jogának elismerése. Segítőkészség. Megoldások keresése és megtalálása (legalábbis részben). Tisztult, ideális, szép jövőkép alakítása, célkitűzései, jó esetben gyakorlati lépésekkel a majdani megvalósításhoz, kevésbé jó esetben marad az ábránd.

A jog, jogalkotás, joggyakorlat előtérbe kerül, a nemzetközi kapcsolatok, külföld, ilyen érdekeltségek szintén.

A filozófia, nagy rendszerek vizsgálata, összefoglalás, tanulás, tanítás jupiteri tevékenység, A test-lélek-szellem egysége érdekében a testmozgás, sport ideológiai megalapozással együtt ugyancsak.

Nagyon fontos, egyre fontosabb szempont a természettel való viszony, környezet- és természetvédelem, ami a Nyilas és a Jupiter fennhatósága alá tartozik. A Bika-Uránusszal egybevetve még kiemeltebb jelentőséget nyer ez a kérdés, s szerencsésnek tekinthető az egybeesés is (az Uránusz 7 évig van egy-egy jegyben, a Jupiternek 7-8 jegyhelyzete lehetséges ez alatt az idő alatt, vagyis nem „kötelező”, hogy minden Uránusz pozícióra jusson egy Nyilas uralmi Jupiter-helyzet is).

A Jupiternek is van másik arca, nem csak a szerencsés, kellemes, igazságos. Sőt, mivel az expanzió, szétterjedés jelölője, a mértéktelenség éppúgy jellemző lehet az előnyös, de a hátrányos jelenségeknél is. Így például támadott, kellemetlen környezetbe ágyazott Nyilas-Jupiterrel a hatalmi pöffeszkedés, akarnokság, mások semmibe vétele valamely ideológiai alapon. Cselszövés, fondorlatok, csoportok, egyes személyek kihasználása tudatosan vagy tudat alatti motivációkból. Követelődzés teljesítmény nélkül, restség, hedonizmus. Sznobizmus, hiúság, felelőtlen, túlzott optimizmus, vagy épp az ellenkezője: nyomott kedély, pesszimizmus. A törvény semmibe vétele, ütközések törvénnyel, nemzetközi joggal, más államokkal.
A magyaroknál eleve népbetegségnek számító egészségi anomáliák fokozódása: burjánzásos (daganatos) problémák, a vér koleszterin-, zsír-, cukorháztartásának zavarai, elhízás, magas vérnyomás, máj- hasnyálmirigy betegségek, csípő- combnyak érzékenysége, panaszai, sérülései.Holdcsomó

A jelenlegi Oroszlán fel- Vízöntő leszálló Holdcsomó 2018.11.16-án (3 óra 51 perckor) átvált a Rák fel- Bak leszálló Holdcsomóba, ahol 2020.06.04-ig halad majd.

Ez a pozíció intenzíven érinti mindazokat, akik Rák-Bak, de azokat is, akik a fordított állással: Bak-Rák Holdcsomóval születtek. A kiemelt karmikus feladatok, az ezeket kísérő vagy megelőző felismerések, nehezebb esetekben komoly figyelmeztetések, próbatételek – egyszóval a nagy életvizsgák – időszaka az a másfél év, amikor bizonyos jegy-párban közlekedik a karma (szerintem) legfontosabb jelölője.

A Rák-Bak Holdcsomóval érintett korcsoportok:
1925.10.23.-1927.05.12.
1944.06.03.-1945.12.22.
1963.01.13.-1964.08.02.
1981.08.25.-1983.03.14.
2000.04.05.-2001.10.24.

A Bak-Rák Holdcsomóval érintett korcsoportok:
1916.07.03.-1918.01.20.
1935.02.12.-1936.09.01.
1953.09.23.-1955.04.13.
1972.05.05.-1973.11.22.
1990.12.15.-1992.07.04.
2009.07.27.-2011.02.14.

A Holdcsomókhoz köthető, reinkarnációs előzményekből származó hozadékról és a jelen karmikus feladatairól szóló jellemzéseket a főoldal II. részében találod meg. Érdemes ezt alaposan tanulmányozni, mikor közeledik a jegyváltás, s amikor már benne leszünk. Természetesen elsősorban a Rák-Bak (és fordítottja) Holdcsomósoknak, de hozzátartozóknak, közel álló személyeknek sem haszontalan – ahogy ez természetesen bármelyik Holdcsomóra is vonatkozik. Magáról a Holdcsomóról és a karmáról további bőséges információt találsz a blog főoldalában (I. II. és III. rész), a Fogalomtárban és a Sorozatok nevezetű menüpontban, a Rák-Bak Holdcsomóról a 20. századi periódusokról.

Kiemelt fényszögek

Egy betűjeles rövidítést alkalmazok: az E az egzakt, vagyis pontossá váló fényszöget, annak a dátumát mutatja. Ha van mellette index szám (1, 2 vagy 3) az azt jelzi, hogy első, második vagy harmadik ízben történik a kulmináció.

A gyors bolygók (Merkur, Mars) bizonyos fényszögeit azért emelem ki, mert éppen az aspektus létrejöttekor váltanak direktből retrográdba, vagy fordítva. Ilyenkor a bolygók mindig lelassulnak, következésképp a szokásosnál jóval hosszabb ideig maradnak benne egye-egy kapcsolódásban, ami természetesen megnöveli annak jelentőségét. Például: egy Merkur kvadrát Szaturnusz normál körülmények között legfeljebb 4-6 napig tart, most pedig március végétől és áprilisban több, mint egy hónapig!
A lassú bolygók fényszögei persze mindig hosszabban állnak fenn, náluk épp ez az egyik tényező, ami megnöveli a jelentőségüket, azon túl, hogy önmagában is elég nagy nyomatékkal bír egy Uránusz, Neptun vagy Plútó.

Ugyancsak a direkt-retrográd fordulással függ össze, hogy ilyenkor állnak elő sokszor intenzív, de olyan fényszögek, amelyek a kulminálásukat, hajszálpontos kapcsolódásukat nem érik el, mert az aspektusban részt vevő gyorsabb bolygó megfordul és kimegy az úgynevezett hatókörből (refranáció). Ha ez nehezen érthető, képzeljünk el két embert, egyikük lassan halad előre karját kinyújtva, míg a másik valamivel gyorsabban közeledik az első felé, ugyancsak kinyújtott karral. Mielőtt azonban elérné társa ujjait, megáll majd elkezd hátrálni, miáltal az érintkezés létrejötte nélkül eltávolodik a másiktól. Visszaforgatva a bolygókra a helyzetet: ugyanazt érezni tulajdonképpen, mint a példánál: a várakozás feszültségét, azt, hogy na mindjárt megtörténik (valami)! Még bizonyos erőfeszítést is, hogy jobban kiterjesszem azt a hatókört, amin belül már érvényesülhet a kontaktus – majd nem történik semmi. Körülbelül így írható le ennek az – egzakt nélküli – fényszögnek, állapotnak a jellege. Hozzá kell azonban még tenni azt is, hogy vannak egzakt nélküli fényszögek, amelyek hatálya alatt mégis történnek hozzá köthető dolgok. Meglehetősen nehéz előre megkalkulálni, hogy melyiknél igen és melyiknél nem. Bizonyára ez is a karmikus tanulás, tanulságok levonásának a körébe tartozik.A lassú bolygók hosszan tartó fényszögei:

Jupiter
Jupiter trigon Neptun 2018.04.20-09.18. E2: 05.25.    E3: 08.19.
Jupiter kvadrát Neptun 2018.12.18 – 2019.02.17. E: 2019.01.13.
Jupiter szextil Plútó 2017.12.17 – 2018.05.19. E1: 2018.01.16.   E2: 04.14.
                                 2018.08.16. – 2018.10.04. E3: 09.12.
Jupiter kvadrát Holdcsomók 2017.01.10. – 2018.01.26. (E: 2017.12.31.)
Jupiter trigon felszálló Holdcsomó 2018.11.22 – 11.30.  E: 11.09.
Nagyon érdekes periódus, tudniillik a trigon fennállása alatt vált jegyet úgy a Jupiter, mint a Holdcsomó, ezért a fényszög csaknem mindvégig tökéletlen formában jelentkezik.
10.22-11.08-ig a Holdcsomó az Oroszlán legelején jár, a Jupiter a Skorpió legvégén.
11.08-16. között a Holdcsomó az Oroszlánban, Jupiter a Nyilasban – itt tökéletes lesz a trigon, de utána
11.16-tól végig Rák (végi) Holdcsomó lesz Nyilas (eleji) Jupiterrel, amikor megint tökéletlenre vált.
Ezzel a zavaros formával valószínűleg azt jelzi az Univerzum, hogy kissé eltévedtünk menet közben a karmikus hangsúlyokkal és azzal, mekkora affinitást mutatunk a feladatok végrehajtására. A magyarok kiváltképp, hiszen jupiteri nemzet, Nyilas.


Szaturnusz
Szaturnusz kvinkunx felszálló Holdcsomó – 2018.04.02 – 10.23. E: 09.24.
Szaturnusz trigon Uránusz        egzakt nélküli utolsó: 2018.06.15 – 11.05.
Szaturnusz szextil Neptun 2018.12.23 – 2019.12.21. (E1: 2019.01.31.  E2: 2019.02.18.  E3:
2019.11.09.)


Uránusz
Uránusz kvadrát Holdcsomó (az Uránusz az aktuális Oroszlán-Vízöntő Holdcsomóból a leszálló ura) 2018.07.06-2019.03.06. E: 12.02.


Neptun
Neptun szextil Plútó                 2018.06.23.-09.18.  E nélküli – különös, hogy az 1944-
1994 között meglévő és a kilencvenes évek közepén megszűnt fényszög 2017-ben és 2018-ban is visszatér egy-egy rövid időre.
Neptun kvinkunx felszálló Holdcsomó 2018.01.13-04.15. E: 02.28.


Plútó
Plútó kvinkunx Holdcsomó      2017.11.01-2018.01.12. E: 2017.12.09.A gyors égitestek átlagosnál hosszabb idejű fényszögei

Merkur
Merkur együttállás Vénusz 2018.02.20-03.26. E.03.04.
Merkur kvadrát Szaturnusz (1: normál haladásban, normál időtartammal: 2018.03.07-03.15.
E: 03.11.)  hosszú fényszög: 2018.03.28-04.30. E2: 04.05.  E3: 04.25.
Merkur kvadrát Jupiter 2018.08.05-31. E2: 08.11.  E3: 08.28.
Merkur szextil Vénusz 2018.08.15-09.07.  E1: 08.18.  E2: 09.03.


Vénusz
Vénusz kvadrát Mars 2018.09.01-09.29. E+: 09.08.
Vénusz szembenállás Uránusz (2018.09.07-09.25. E1: 09.12.) az extrém hosszú fényszög:
2018.10.22-12.10.    E2: 10.31.  E3: 12.01.


Mars
Mars együttállás Plútó 2018.04.11-05.11.  E: 04.26.
Mars szembenállás felszálló Holdcsomó 2018.05.23-10.08. E1: 06.14.  E2: 07.18.  E3: 09.22.
Mars kvadrát Uránusz (E1: 05.16.) 2018.07.15-10.02. E2: 08.02.  E3: 09.19.


Egzakt nélküli fényszögek gyors bolygókkal:
Merkur kvadrát Plútó  2018.03.20-27.
Merkur kvadrát Neptun 2018.11.08-24.
Vénusz trigon Neptun 2018.10.01-14.
Mars kvadrát Jupiter 2018.06.22-07.07.
Fényszög-sorozatok

A fényszög-sorozat jellegzetes bolygókapcsolódás, ahol legalább három égitest kölcsönösen összeköttetésben áll egymással.

A 2017-es előrejelzésben hosszas betoldás olvasható a fényszög-sorozatokról, az Archív prognózisok menüpontnál vissza lehet keresni.

A 2018-as év nem hordoz olyan kiugró jelenségeket ezzel kapcsolatban, mint a megelőző két év. Persze most is lesznek hosszabban fennálló alakzatok, de jóval kisebb mennyiségben. 17 olyan hetünk is van, amikor nem alakul ki semmilyen sorozat (32 %).

A 30-31. héten látunk majd egy kellemetlen T-kvadrátot a Nap-Mars-Uránusz között.
Öt hétig (34-38) lesz egy sokkal kellemesebb, kis trigon alakzat, ami meghatározza azt a valamivel több, mint egy hónapot. A résztvevő bolygók nem akárkik: a Jupiter-Neptun-Plútó képezi a kis háromszöget. Az utolsó két, 37-38 héten társul emellé a Vénusz-Mars-Uránusz között létesülő (tökéletlen) T-kvadrát is, ami ugyancsak izgalmas. Az idő rövidsége miatt nem valószínű, hogy bármilyen értelemben véve is különösebben megrázó jelentőséget kellene tulajdonítatnunk ezeknek a fényszög-sorozatoknak.Kaldeus ciklus

A Kaldeus ciklus szerint a Vénusz éve a 2018-as esztendő. (elvileg március 20-tól, a Tavaszponttól). A
Kaldeus-ciklusról a Fogalomtárban találod meg az ismertetést, s ebből idézek itt is egy részt.
„Jelentőségét ne becsüljük túl. Induljunk ki abból, hogy például a babiloni városállam berendezkedése és létformája milyen arányban áll a jelenlegi berendezkedésünkkel és létformánkkal. Mi sem érzékelteti jobban a módszer archaikus, s ezért egyre kevesebb használati értékkel bíró voltát, hogy bár az Uránuszt immár több, mint kétszáz éve ismerjük, mégsem épült be – a Neptunnal, Plútóval együtt – a rendszerbe, holott az utóbbiak jelentősége szinte napról- napra, de legalább évről- évre egyre nő.”

A Vénusz alapjelentése: harmónia, béke, kényelem. Nőiesség, befogadó jellegű, egyenrangú szeretet, egyenrangú kapcsolat, szerelem. Alkalmazkodó készség, tolerancia. Szépérzék és a mindennapok praktikuma.
Mundán asztrológiában: a nők, művészek, békés elemek. Emberi kapcsolatok. Pénzügyek.

A felsorolt elemeknek kellene kidomborodnia, hangsúlyossá válnia ebben az évben, ami egyébként még összhangba is hozható az Uránusz korai jegyváltásával, s a kissé kései (bár ha 2019. márciusáig számítjuk, még néhány hónapig egybeeső) Nyilas-Jupiterrel és a Rák felszálló Holdcsomóval, melynek egyik fontos feladata éppenséggel a női szerep gyakorlása.

Mint mindig, most is arra hívom fel a figyelmet, hogy nem kell transzba esni attól, hogy Vénusz-év lesz a következő, ne becsüljük túl, de ne is becsüljük alá. S mint oly sokszor: itt is az a végső konzekvencia, hogy azzá lesz, amit csinálunk belőle.A 12 típusra vonatkozó előrejelzések 2018-ban csak a második félévre vonatkozóan készültek (készülnek) el.


Mit várhat 2018. második félévében a Kos típus?

Spirituális-karmikus szempontból
Az első félévben is rendkívüli lehetőségei voltak számos felismerésre, múltbeli beidegződéseinek meg- és felfejtésére, s a második félév is hasonlóakat kínál. Jó Kos módjára azonban kezdi kicsit sokallani ezt az elvont tevékenységet és szeretné több gyakorlati hasznát látni, mint eddig. Természetesen a türelmetlenségre semmi ok, egyrészt mert nyilván fel kell dolgozni a felhozott információkat, másrészt a feldolgozás után van lehetőség a gyakorlati alkalmazásra is, mert akkor tudja összeállítani a mozaikokat: a múlt hogyan határozta meg a jelent és mit kell kicserélnie az egyes elemekből, hogy más irányt vegyen az élete. Úgyhogy: türelem, használja ki minél jobban ezt a termékeny periódust!

Gyakorlati szempontból
Sajnos itt is a türelmetlenséggel kell kezdeni, számos elképzelése van, sok változással, ami teljesen helyénvaló és előrevivő, azonban kevéssé hajlamos figyelembe venni a realitásokat, amibe az is beletartozik, hogy mások tempója lassúbb, mint a Kosé. Ha pedig még például hivatali szervek is szerepet kapnak tervei megvalósításánál, akkor kénytelen kivárni bizonyos határidőket is, vagy olyan feltételekhez kell igazodnia, amiknek értelmét nem biztos, hogy átlátja (s lehet, hogy nincs is nekik ilyen).
Otthon, család, ingatlan témakörben is hasonló tendenciák látszanak, az egyenetlen energia-eloszlás is lehet oka annak, ha nem olyan tempóban mennek a dolgok, ahogyan szeretné.
Vagyis a Kosoknak gyakran megismételt figyelmeztetés most sem nélkülözhető: türelem, türelem, türelem.

Munka, hivatás (gyerekeknél: kötelezettségek általában, tanulás, érvényesülés, akik nem dolgoznak éppen, azoknál is vagy a munka, vagy pedig kötelezettségek és az egyéni törekvéseknek a világban történő érvényesítése)
Amióta a Szaturnusz a Bakban jár, ez a terület még nagyobb hangsúlyt kap a Kosok számára, mint addig, holott addig sem volt közömbös. S ha felismeri, ha nem: eddig messzemenő támogatást biztosított a Sorsbolygó a szülöttek számára, az egyidejűleg gyakorolt kényszer és gátlás mellett is. Bizarr módon itt még az eddigieknél reklamált tempóval sincs annyi „baj”, pedig a Szaturnusz elvileg lassítja a dolgok megvalósulását. Most a Kosok kedvéért mégsem így működik, munkájával, önérvényesítésével kapcsolatos változásai gyorsan és kevés zökkenővel, vagy zökkenők nélkül zajlanak. A második félévben a stabilizálás látszik fő programnak.
Anyagi viszonyaiban is folyamatos fejlődés látszik, a vállalkozó Kosoknál mutatkozik időnként fennakadás, de annak is alighanem a sokat reklamált türelmetlenség az oka.

Párkapcsolat, magánélet (baráti kapcsolatok, az Én és a Világ viszonya, a külvilággal való kapcsolat)
Minden típusnál egy kiegészítéssel kezdem ezt a területet. Amiről itt beszélünk, az a spirituális fejlődés szempontjából az Én és a Világ viszonya, vagyis az Én helye a saját nézőpontjából az Univerzumban, az Ego és mindenki más. Természetesen a mindenki más fő megtestesítője, fókuszpontja, gyújtópontja a társ. Viszont sok esetben nem társkapcsolatban jelentkeznek azok a tényezők, amelyek tükröt mutatnak nekünk, kötelezettségeket rónak ránk, felelősségvállalásra késztetnek vagy komoly döntésekre, hanem a külvilág más elemei (mértékadó emberek, társállat, a hivatás körülményei) veszik át a funkciót. S különösen azokban az esetekben tapasztalható jelentős elcsúszás, ahol dinamikus spirituális életről, gyors menetelésről van szó. Ilyenkor a meglévő kapcsolatokban gyakran jelentős fáziseltolódás mutatkozik, ami szinte törvényszerűen szét is szakítja a kapcsolatot. Ha pedig éppen alakuló viszonyról van szó, már ebben a szakaszban is kiderülhet, hogy nem tudják a felek egyformán tartani a tempót, ami miatt akár létre sem jön a kapcsolat. Ettől függetlenül amikor mi magunk változunk, nyilván minden más is megváltozik, a viszonyulás a világhoz is, sok-sok egyéb (remélhetőleg és általában) pozitív következménnyel. Ennek tükrében próbáljuk tehát értelmezni a következőket: ha nem a szó szoros értelmében vett párkapcsolat van terítéken, akkor az Én és a Világ viszonya.
A lazább kapcsolatot éppen most építő Kosoknak lehet, hogy lendületesen alakul a kezdet, de nem sok garancia látszik a hasonló folytatásra. Ha le tud közben higgadni és igyekszik az érzelmi szempontokat fokozottan figyelni és figyelembe venni, akkor van esély egy jó kapcsolat kialakítására. Ha viszont csak a saját igényeivel foglalkozik, hamarosan elriaszthatja a másik felet.
A tartós kapcsolatban élő Kosoknál viszont olyan krízis-helyzet látszik, ami a különbözőségek kiéleződéséből fakadhat. Eltérő ízlésbeli elképzelések, a mindennapi élet igényeinek kezelése, a szabad idő eltöltéséről kialakított álláspont jelenthet konfliktus-helyzetet. A toleranciával pedig nemcsak a Kosnak akad problémája, hanem partnerének is. Ha pedig egyik fél sem enged, abból nehezen jön össze valami konszenzus.
Gyerekkel összefüggésben is felmerülhetnek egyenetlenségek – a legyen vagy egyelőre még nem, illetve már meglévő gyerekek nevelése körül, vagy a gyerek problémáival kell foglalkozniuk.

Egészség
A fizikai tünetek a karma jelzőrendszerének legfontosabb elemei közé tartoznak, ezért felbukkanásukkor jó feltenni magunknak a kérdést: milyen üzenetet is hordoznak. Ha megfejtjük, sokszor nem is kell betegséggé fejlődniük - így próbáljuk értelmezni az itt vázoltakat is.
Allergiás jellegű panaszokkal találkozhat a második félévben, de kardiológiai szempontból is elképzelhető a fokozott érzékenység. A hosszan meglévő esetleges egészségi problémák felismerésére és rendezésére viszont igen alkalmas ez az időszak. Főleg a szervezet méregtelenítése (nyirokrendszer) terén.Mit várhat 2018. második félévében a Bika típus?Spirituális-karmikus szempontból

Hirtelen felismerések segítik egyéni életszemléletének formálását. Rengeteg olyan dologra jön rá, amelyek

családjával összefüggésben számítanak meghatározónak és nagy dinamikával igyekszik ezeket átalakítani, vagy tőlük megszabadulni. Ez esetleg konfliktussal is járhat családon belül, hiszen a többi családtag sokszor nem érti, mi történik, hogy ami eddig elfogadott szokás vagy módszer volt, az most miért válik egyszercsak elfogadhatatlanná. Ez azonban nem akadályozza meg a Bikát abban, hogy ez egyszer saját meggyőződése alapján döntsön.Gyakorlati szempontból

Mintha kétfelé szakadna a világ: magánéletében jól működő szervezettséget tud megvalósítani, s ebben támogatást is kap. Hivatásában azonban ez nemigen tud érvényesülni, nagyobb részt türelmetlenség miatt, de az értetlenség is fontos motiváció lehet. A saját szülő szerepével összefüggésben ugyancsak lehetnek külső- belső konfliktusai, az imént említetthez hasonló okokból.

Racionális gondolkodásába nemegyszer olyan emocionális elemek keverednek, amelyeket a legszívesebben kiiktatna.Munka, hivatás (gyerekeknél: kötelezettségek általában, tanulás, érvényesülés, akik nem dolgoznak éppen, azoknál is vagy a munka, vagy pedig kötelezettségek és az egyéni törekvéseknek a világban történő érvényesítése)

E téren sok alkalma lesz gyakorolni a türelmet, megfontoltságot, az indulatok levezetését. Sok dologgal nem ért egyet, amit vagy egy szervezeti szabályzat, vagy személyesen a főnökei írnak elő, követelnek meg. Sem tartalmát, sem stílusát nem tudja elfogadni, ezért vagy konfliktusokkal kell számolnia, vagy pedig a kezelnie kell a feszültségeket, közte és nem utolsó sorban a sajátjait. Némely esetben még a szakadás is kalkulálható. A Bika általában megfontolt, de mostanában hajlamos az önmagához képest hirtelen döntésekre, reakciókra – ezzel is van mit tennie.

Ha olyan a munkája, hogy a teljesítmény vagy lehetséges teljesítések függvénye a jövedelme, akkor persze ez fokozottan kihat a keresmény egyenletes áramlására. Visszaesésekkel, vagy relatív alulfizetettséggel mindenképpen érdemes számolnia, hogy ne érje kellemetlen meglepetés.Párkapcsolat, magánélet (baráti kapcsolatok, az Én és a Világ viszonya, a külvilággal való kapcsolat)

Minden típusnál egy kiegészítéssel kezdem ezt a területet. Amiről itt beszélünk, az a spirituális fejlődés szempontjából az Én és a Világ viszonya, vagyis az Én helye a saját nézőpontjából az Univerzumban, az Ego és mindenki más. Természetesen a mindenki más fő megtestesítője, fókuszpontja, gyújtópontja a társ. Viszont sok esetben nem társkapcsolatban jelentkeznek azok a tényezők, amelyek tükröt mutatnak nekünk, kötelezettségeket rónak ránk, felelősségvállalásra késztetnek vagy komoly döntésekre, hanem a külvilág más elemei (mértékadó emberek, társállat, a hivatás körülményei) veszik át a funkciót. S különösen azokban az esetekben tapasztalható jelentős elcsúszás, ahol dinamikus spirituális életről, gyors menetelésről van szó. Ilyenkor a meglévő kapcsolatokban gyakran jelentős fáziseltolódás mutatkozik, ami szinte törvényszerűen szét is szakítja a kapcsolatot. Ha pedig éppen alakuló viszonyról van szó, már ebben a szakaszban is kiderülhet, hogy nem tudják a felek egyformán tartani a tempót, ami miatt akár létre sem jön a kapcsolat. Ettől függetlenül amikor mi magunk változunk, nyilván minden más is megváltozik, a viszonyulás a világhoz is, sok-sok egyéb (remélhetőleg és általában) pozitív következménnyel. Ennek tükrében próbáljuk tehát értelmezni a következőket: ha nem a szó szoros értelmében vett párkapcsolat van terítéken, akkor az Én és a Világ viszonya.

Akik lazább kapcsolatban élnek, vagy éppen most van alakulóban kapcsolatuk, azoknak az a figyelmeztetés sem árthat, hogy a beidegződésekhez, vagy/és családi mintákhoz való ragaszkodás megnehezíti a kapcsolat létrejöttét, illetve harmóniájának megteremtését, megtartását. Az első blokkban (spirituális-karmikus szempontok) vázolt fejlődés élénken érinti ezt a részterületet is.

A már tartós kapcsolatban élő Bikák (vagy az Én és a Világ viszonyára koncentráló Bikák) számára sokkal jobbak a kilátások, bár ők sem kerülhetik ki a konfliktushelyzeteket, munkával, önérvényesítéssel, esetleg gyerekneveléssel, vagy a szülőkkel való viszonnyal összefüggő vitákat, egyenetlenségeket.

A baráti kapcsolatokkal is érdemes kíméletesen bánni, s nagyjából ugyanez vonatkozik arra is, ahogyan gyerekeivel bánik (vagy ők a Bikákkal).Egészség

A fizikai tünetek a karma jelzőrendszerének legfontosabb elemei közé tartoznak, ezért felbukkanásukkor jó feltenni magunknak a kérdést: milyen üzenetet is hordoznak. Ha megfejtjük, sokszor nem is kell betegséggé fejlődniük - így próbáljuk értelmezni az itt vázoltakat is.

A szív, illetve keringés kérdéseire esik a fő hangsúly, előfordulhat ritmuszavar, vagy ingadozó vérnyomás, ami panaszokat okozhat és valami orvosi (gyógyszeres) beavatkozást igényelhet. Nem szívesen veszi ezt igénybe, ezért megkísérelheti az enyhébb tüneteket természetgyógyászati eszközökkel, önállóan kezelni, de ne csodálkozzék, ha ezek nem mindig vezetnek eredményre.

Mit várhat 2018. második félévében az Ikrek típus?

Spirituális-karmikus szempontból

Hogy a karma rendező elve mennyire meghatározza az emberek köznapi életét, azt vagy felismerte már, vagy sem. Most mindenesetre igen élénken megtapasztalhatja ezt az állítást a második félév során szinte folyamatosan. Felhívom a figyelmet nyomban arra is, hogy a karma jelenléte korántsem csupa égszakadás- földindulást jelent, hanem nagyon is pozitív, progresszív jelenségek is tapasztalhatók működése során – amennyiben a szülött megfelelő módon végezte addig munkáját, erre éppúgy megkapja a visszaigazolást, mint ellenkező esetben a figyelmeztetéseket. Tehát a vegyes hatásoknál jó, ha megragadja a pozitívumokat és abból építkezik tovább.Gyakorlati szempontból

Rengeteg szervezési, adminisztrációs, ügyintézéses dolga akad, amiknek gyorsan a végére akar járni. Minél jobban siet azonban, lehet, hogy annál lassabban sikerül a dolog, mert nem vesz figyelembe lépéseket, amelyekhez majd mégiscsak vissza kell fordulnia.

A mikrokörnyezettel fenntartott kapcsolatában, valamint általában a kommunikációjában is bizonyos türelmetlenség, előreszaladás érhető tetten, hasonló következményekkel persze, mint az imént láthattuk. Az Ikrek általában véve toleráns a többiekkel szemben, most viszont elég határozottan szeretne megreformálni jó pár embert szűkebb- tágabb környezetében, abból a szent meggyőződésből, hogy jobban tudja: nekik mi a helyes útjuk. S lehet, hogy igaza is van, csak éppen még ők valószínűleg nem tartanak ott, ahol „előírás szerint” lenniük kéne. A sürgetés pedig nem sokat segít, az elfogadás (v.ö. tolerancia) annál inkább.Munka, hivatás (gyerekeknél: kötelezettségek általában, tanulás, érvényesülés, akik nem dolgoznak éppen, azoknál is vagy a munka, vagy pedig kötelezettségek és az egyéni törekvéseknek a világban történő érvényesítése)

A heti horoszkópokban sokat szerepel ez a terület és gyakran olyan formában, hogy elismerést kap a szülött teljesítményéért. Továbbra is érvényes ez a tendencia, de itt ki tudom még egészíteni olyan információkkal is, amit a heti előrejelzésekből terjedelmi okokból ki kell hagynom. Nagy empátia, s olyan érzelmi megközelítés jellemzi a főnök-beosztott, vagy munkatársak közötti viszonyt is, ami nagyon speciális és sokszor nem is igen érti a szülött, hogy miért is van ilyesmiben része. Képességeinek olyan rétegei mozdulnak meg, amelyek hosszú ideig lappangtak, s az utóbbi években (2012-től) bontakoznak ki teljes keresztmetszetben. Maga a szülött nem lepődik meg rajta, hiszen eddig is tudta, milyen kvalitásai vannak, de a külső szemlélőknek új a jelenség.

Anyagi viszonyai követik a munkában kifejtett teljesítményt, s elismerése cseppet sem csak erkölcsi- mentális szinten történik, hanem a legkézzelfoghatóbb, a jövedelmet érintő formában is. Emellett be- becsúszhat néhány kellemetlenebb motívum is, például bizonyos szabályozók miatt.Párkapcsolat, magánélet (baráti kapcsolatok, az Én és a Világ viszonya, a külvilággal való kapcsolat)

Minden típusnál egy kiegészítéssel kezdem ezt a területet. Amiről itt beszélünk, az a spirituális fejlődés szempontjából az Én és a Világ viszonya, vagyis az Én helye a saját nézőpontjából az Univerzumban, az Ego és mindenki más. Természetesen a mindenki más fő megtestesítője, fókuszpontja, gyújtópontja a társ. Viszont sok esetben nem társkapcsolatban jelentkeznek azok a tényezők, amelyek tükröt mutatnak nekünk, kötelezettségeket rónak ránk, felelősségvállalásra késztetnek vagy komoly döntésekre, hanem a külvilág más elemei (mértékadó emberek, társállat, a hivatás körülményei) veszik át a funkciót. S különösen azokban az esetekben tapasztalható jelentős elcsúszás, ahol dinamikus spirituális életről, gyors menetelésről van szó. Ilyenkor a meglévő kapcsolatokban gyakran jelentős fáziseltolódás mutatkozik, ami szinte törvényszerűen szét is szakítja a kapcsolatot. Ha pedig éppen alakuló viszonyról van szó, már ebben a szakaszban is kiderülhet, hogy nem tudják a felek egyformán tartani a tempót, ami miatt akár létre sem jön a kapcsolat. Ettől függetlenül amikor mi magunk változunk, nyilván minden más is megváltozik, a viszonyulás a világhoz is, sok-sok egyéb (remélhetőleg és általában) pozitív következménnyel. Ennek tükrében próbáljuk tehát értelmezni a következőket: ha nem a szó szoros értelmében vett párkapcsolat van terítéken, akkor az Én és a Világ viszonya.

A laza párkapcsolatot fenntartó, illetve ilyent éppen kialakító Ikrek számára a kilátásokat az a körülmény szűkíti be, amit már többször említettem: a türelmetlenség. Ez jellemezheti az Ikrek szülöttet, de a partnert is, amint az nemkülönben, hogy inkább diktálná azt, hogyan történjenek az események, semhogy figyelembe venni a másik igényeit. Ez pedig a hosszú távú kapcsolat építését- fennmaradását egyáltalán nem biztos, hogy támogatja.

A már tartós kapcsolatban élő Ikreknél a racionális és emocionális elemek váltakozása, vitája, ütközése kalkulálható. Sok szempontból szeretné, hogy változzon a kapcsolat vagy a másik fél, de aztán mindig felülkerekedik az a belátás, hogy tulajdonképpen jól van úgy, ahogyan van. Viszont minél többet piszkálja a másikat, annál nagyobb a veszélye, hogy az a szerencsés alakulás, ami a közelmúltban ezt a területet érintette, átfordul egy keserűbb, elégedetlenebb formába, s ez természetesen a szerencsét is veszélyezteti. Sok múlik azon, hogy a szülött mennyire képes felülemelkedni saját frusztrációin, s azon, hogy azokat kivetítse a másikra.Egészség

A fizikai tünetek a karma jelzőrendszerének legfontosabb elemei közé tartoznak, ezért felbukkanásukkor jó feltenni magunknak a kérdést: milyen üzenetet is hordoznak. Ha megfejtjük, sokszor nem is kell betegséggé fejlődniük - így próbáljuk értelmezni az itt vázoltakat is.

Derék- csípőtájéki problémák, a szervezet méregtelenítése – máj, epe lehet érintett. A vér koleszterin- cukor- és zsírtartalma is terítékre kerülhet. A torok tájéka, valamint nagyon hangsúlyosan a pajzsmirigy érzékenysége befolyásolhatja mindennapjait.

Mit várhat 2018. második félévében a Rák típus?
 
Spirituális-karmikus szempontból

Ez a témakör az idén a vizeseknek nem nagyon fekszik – legalábbis a második félévben. A Rák is úgy van vele, hogy foglalkozik ő a halhatatlan lelkével máskor éppen eleget, most inkább a gyakorlati élet felé fordulna. Azonban a karma mindig gondolkodik arról, hogy nem tudjuk őt és feladatait kikerülni, s ott állít az utunkba akadályokat vagy csak útjelzőket, illetve feladatokat, ahol biztosan nem tudjuk figyelmen kívül hagyni. Nos, pontosan ilyen a párkapcsolat, ahol a Rákoknak tavaly december óta amúgy is koncentrálódik a karmikus feladat – innentől van ugyanis a karma bolygója, a Szaturnusz a Bakban, ami a Rákoknál (az ügynevezett Napház rendszerben) a társat jelenti. Nem érdemes egyébként törekedni az energia megtakarítására az elemzés, feldolgozás munkájában sem, mert csak felhalmozódik, s ha most nem végzi el a szülött, akkor kénytelen lesz egy félév múlva, vagy máskor, de rendbe kell tenni magában a megtapasztalt karmikus kérdéseket.Gyakorlati szempontból

A Rák fantáziája igen gazdag, s nem szűkölködik praktikus intelligenciában sem, most még fokozottabban érvényesül mindez és ettől szinte szárnyakat kap a hosszú távú elképzeléseket illetően is, meg persze a mindennapok szervezésében, az ilyen feladatok megoldásában is.  Lehet, hogy többet bosszankodik a kelleténél azon, hogy a környezet nem követi olyan tempóban, amit ő szíve szerint diktálna, illetve olyan akadályokkal találkozik, amiket felesleges kötözködésnek ítél meg (például bizonyos szabályozók). Úgy is érezheti, hogy lebéklyózzák, de hát az is fontos tanulási folyamat, hogy szinkronba hozza mindezt. A közelebb álló személyek közt is kiemelt itt is a társ, aki próbálja lelkesedését korlátozni, hogy megóvja a csalódástól, ám a Rák ezt is inkább kötözködésnek, vagy irigységnek érzékeli – amíg jobb belátásra nem tér.Munka, hivatás (gyerekeknél: kötelezettségek általában, tanulás, érvényesülés, akik nem dolgoznak éppen, azoknál is vagy a munka, vagy pedig kötelezettségek és az egyéni törekvéseknek a világban történő érvényesítése)

A vállalkozó Rákoknál sok-sok lehetőség és munka adódik, amellett, hogy köztük akadnak meg nem valósuló elemek is – de ez belefér a normális üzletmenetbe. Most lehet, hogy mégis érzékenyebben fogja fel az ilyen „árulásokat”,

Az alkalmazotti viszonyban lévő Rákoknak sem lehet sok oka panaszra, mert őket is támogatja a sors és megkapják az elismerést is. A zökkenőket azonban nem lehet itt sem figyelmen kívül hagyni, sőt: kisebb-nagyobb változást sem, amibe belefér még akár egy munkahely-váltás is. A munkájukat hivatásszerűen gyakorló, illetve vezető beosztású Rákoknak lesz a legnehezebb dolga, hiszen nem csak saját magukért vállalnak felelősséget, hanem másokért is. Ezért egy fokkal még nehezebben veszik, ha olyan dolgot terveznek, ígérnek, amit aztán – külső körülmények miatt – nem tudnak betartani. A konfliktusokat is nehezen viselik, s néha nem is tudják jól kezelni.

Anyagi szempontból nagyon vegyesnek látszik a második félév: ugyan növekvő jövedelem ígérkezik, de valószínűleg nem érzi majd arányosnak a befektetett energiához képest.Párkapcsolat, magánélet (baráti kapcsolatok, az Én és a Világ viszonya, a külvilággal való kapcsolat)

Minden típusnál egy kiegészítéssel kezdem ezt a területet. Amiről itt beszélünk, az a spirituális fejlődés szempontjából az Én és a Világ viszonya, vagyis az Én helye a saját nézőpontjából az Univerzumban, az Ego és mindenki más. Természetesen a mindenki más fő megtestesítője, fókuszpontja, gyújtópontja a társ. Viszont sok esetben nem társkapcsolatban jelentkeznek azok a tényezők, amelyek tükröt mutatnak nekünk, kötelezettségeket rónak ránk, felelősségvállalásra késztetnek vagy komoly döntésekre, hanem a külvilág más elemei (mértékadó emberek, társállat, a hivatás körülményei) veszik át a funkciót. S különösen azokban az esetekben tapasztalható jelentős elcsúszás, ahol dinamikus spirituális életről, gyors menetelésről van szó. Ilyenkor a meglévő kapcsolatokban gyakran jelentős fáziseltolódás mutatkozik, ami szinte törvényszerűen szét is szakítja a kapcsolatot. Ha pedig éppen alakuló viszonyról van szó, már ebben a szakaszban is kiderülhet, hogy nem tudják a felek egyformán tartani a tempót, ami miatt akár létre sem jön a kapcsolat. Ettől függetlenül amikor mi magunk változunk, nyilván minden más is megváltozik, a viszonyulás a világhoz is, sok-sok egyéb (remélhetőleg és általában) pozitív következménnyel. Ennek tükrében próbáljuk tehát értelmezni a következőket: ha nem a szó szoros értelmében vett párkapcsolat van terítéken, akkor az Én és a Világ viszonya.

Már emlegettem az első blokkban a társkapcsolatot, mint a karmikus feladatok egyik legfontosabb terepét (általában és mindenkinél és mindig). A Rákoknál ez hangsúlyozottan érvényesül, hiszen – mint már láttuk – a Szaturnusz most a Bakban, a szemben lévő jegyben jár, tehát a tükör, kiegészítés legfontosabb megtestesítőjét, a partnert jelzi. A tartós, házassági vagy házasságszerű kapcsolatban élő Rákoknál ez okvetlenül érvényesül. Mindemellett most még csak olyan feladatok látszanak, amelyek viszonylag könnyűszerrel megoldhatók, úgyhogy aggodalomra – legalábbis egyelőre – nincs ok.

A lazább kapcsolatban lévő vagy ilyen most alakító Rákoknál könnyedebben menneke a dolgok, ha nem is mindig problémamentesen. Fontos a nagyvonalúság, elfogadás, tolerancia gyakorlása, s az, hogy amikor a felszínre akarnak törni a kicsinyesebb Rák-elszámolások, akkor próbálja meg ezt kezelni és ne akarja mindenáron felmérni, hogy ki mit tett bele abba a kapcsolatba, s abból mi és hogyan térült meg.Egészség

A fizikai tünetek a karma jelzőrendszerének legfontosabb elemei közé tartoznak, ezért felbukkanásukkor jó feltenni magunknak a kérdést: milyen üzenetet is hordoznak. Ha megfejtjük, sokszor nem is kell betegséggé fejlődniük - így próbáljuk értelmezni az itt vázoltakat is.

Csípőtájék, máj, hasnyálmirigy, vizelet kiválasztás – a kiemelhető szervek, funkciók, mint egészségi szempontból érzékeny területek. A szív és keringés esetleges anomáliái már következményként jelentkezhetnek esetleg.Mit várhat 2018. második félévében az Oroszlán típus?

Spirituális-karmikus szempontból

Az első félévben egyszerűbbnek tűnt minden, a másodikra összezavarodni látszanak az energiák. Az a határozottság, ami akár spirituális, akár gyakorlati szempontból is jellemezte, most meginog, kételyek támadnak fel a szülöttben, még ha a megérzései, vagy kifejezett hite azt is sugallja, hogy nem kell hinnie a szemének és a racionális indokoknak. Mindemellett viszont nagyon erős motiváció hajtja afelé, hogy bizonyos áldozatokat kell hoznia, nem baj, ha nem érhető az ok vagy hogy más szempontok meg az ellenkező irányba húznák. Ez az erős motiváció teljességgel egy hitből táplálkozik, s hitbéli kérdésekkel vitatkozni lehet ugyan, de felesleges.Gyakorlati szempontból

Máskor remekül szuperáló praktikus intelligenciája is alá van vetve az imént vázolt hatásoknak, így sokszor inkább intuitív alapon dönt kisebb-nagyobb kérdésekben, semmint a józan megfontolás alapján. Ez nem ritkán zavarja, mindhiába, sokkal erősebb az intuitív benyomásokra alapozó késztetés. Legyen szó a mindennapok rutinjáról, vagy hivatásáról, vagy az évek óta jelen lévő otthon, család, ingatlan (haza) ügyeiről, folytonos belső vitát folytat saját két oldala között. Ezzel persze sok energia megy el, jobb lenne, ha kevesebb ilyen küzdelmet vívna, hisz az eredmény így is, úgy is ugyanaz lesz. Konfliktusba kerülhet társával is a racionalitás kontra emocionalitás miatt, mivel a másik fél a racionalitást képviseli (lehet, hogy nem mindig, de most igen), s próbálja ilyen érvekkel elterelni elhatározásaitól.Munka, hivatás (gyerekeknél: kötelezettségek általában, tanulás, érvényesülés, akik nem dolgoznak éppen, azoknál is vagy a munka, vagy pedig kötelezettségek és az egyéni törekvéseknek a világban történő érvényesítése)

Eddig is jelentős energiákat mozgósított a tárgyalt területre, most pedig egy-kettővel nagyobb fokozatra kapcsol. Nemcsak mennyiségi, hanem minőségi szempontból is érzékelhető változás: továbbra is ötletek özöne pattog ki agyából, ami a bőség zavarát is jelenti, sokszor saját maga sem tudja rangsorolni, melyikkel érdemes foglalkoznia, melyikkel most nem, vagy egyáltalán nem. Ezen felül a sors is támogatni látszik, a hosszú távú, már bejáratott törekvéseiben okvetlen, de az új ötleteknél is. Ami az utóbbiakban a leginkább akadályt jelent, az saját türelmetlensége illetve ismét azok a fránya racionális- praktikus szempontok, amelyekkel már több szinten és téren meggyűlt a baja. Ha túl sokat mérlegel egy-egy elképzelésén, akkor sikerül elérnie, hogy még azt se lássa biztosnak, ami fekete-fehéren teljesen stabilnak bizonyul. A legjobb tehát ha itt is igyekszik minél jobban intuíciójára hagyatkozni és minél kevesebbet tépelődni.Párkapcsolat, magánélet (baráti kapcsolatok, az Én és a Világ viszonya, a külvilággal való kapcsolat)

Minden típusnál egy kiegészítéssel kezdem ezt a területet. Amiről itt beszélünk, az a spirituális fejlődés szempontjából az Én és a Világ viszonya, vagyis az Én helye a saját nézőpontjából az Univerzumban, az Ego és mindenki más. Természetesen a mindenki más fő megtestesítője, fókuszpontja, gyújtópontja a társ. Viszont sok esetben nem társkapcsolatban jelentkeznek azok a tényezők, amelyek tükröt mutatnak nekünk, kötelezettségeket rónak ránk, felelősségvállalásra késztetnek vagy komoly döntésekre, hanem a külvilág más elemei (mértékadó emberek, társállat, a hivatás körülményei) veszik át a funkciót. S különösen azokban az esetekben tapasztalható jelentős elcsúszás, ahol dinamikus spirituális életről, gyors menetelésről van szó. Ilyenkor a meglévő kapcsolatokban gyakran jelentős fáziseltolódás mutatkozik, ami szinte törvényszerűen szét is szakítja a kapcsolatot. Ha pedig éppen alakuló viszonyról van szó, már ebben a szakaszban is kiderülhet, hogy nem tudják a felek egyformán tartani a tempót, ami miatt akár létre sem jön a kapcsolat. Ettől függetlenül amikor mi magunk változunk, nyilván minden más is megváltozik, a viszonyulás a világhoz is, sok-sok egyéb (remélhetőleg és általában) pozitív következménnyel. Ennek tükrében próbáljuk tehát értelmezni a következőket: ha nem a szó szoros értelmében vett párkapcsolat van terítéken, akkor az Én és a Világ viszonya.

A lazább kapcsolatot fenntartó, illetve párkapcsolatukat éppen most megalapozó Oroszlánoknak viszonylag könnyű dolguk van, mert a másik fél és az Univerzum egyaránt támogatja törekvéseiket, s azon belül persze a kapcsolatot. Lehet, hogy kissé nagyobb távolságtartással, mint ahogyan azt a szülött szeretné, de ha nem erőlteti a tempót és intenzitást, akkor nagyon kellemes, lassan, de biztosan épülő viszonyról beszélhetünk.

A már elkötelezett (házassági vagy házasság-szerű) kapcsolatban élő Oroszlánok dolga jóval nehezebb, mert több tényező terheli a viszonyt. Elsősorban idegi jellegű, a másik fél türelmetlen, esetleg – az Oroszlán megítélése szerint – agresszív és ezt kezelni több türelem szükséges, mint amennyi az Oroszlánnak mostanában van. Sok változáson megy át a kapcsolat – bármennyi időre is nyúlnak vissza előzményei. A változás szükséges az életben maradáshoz, kérdés, hogy merre fordulnak ennek során a felek.Egészség

A fizikai tünetek a karma jelzőrendszerének legfontosabb elemei közé tartoznak, ezért felbukkanásukkor jó feltenni magunknak a kérdést: milyen üzenetet is hordoznak. Ha megfejtjük, sokszor nem is kell betegséggé fejlődniük - így próbáljuk értelmezni az itt vázoltakat is.

Mozgásszervi, ízületi, lerakódásos, kövesedéses jellegű problémák terhelhetik egészségét, de elég élénken jelentkezik a gyomor, emésztés (nőknél a női nemiszervek) érzékenysége, esetleges problémája is.
Mit várhat 2018. második félévében a Szűz típus?

Spirituális-karmikus szempontból

Mintha tudattalanjába két kis kobold fészkelte volna be magát és mindenféle dolgokat felpiszkálnak, amikkel nincs ínyére foglalkozni, de kénytelen, mert állandó ingerlés alatt tartják. Természetesen semmilyen gonosz szándék nem rejlik emögött, csupán egy ösztönzés, hogy sohase feledkezzék meg a karmikus munkáról, a mindennapok szerteágazó feladatai közepette sem. Próbálja meg minél hatékonyabb spirituális munkára fordítani ezeket az energiákat. Na meg azokat, amelyek munkája során borzolódnak fel, mert azokban is sok karmikus üzenet rejlik. (Majd a munka, hivatás résznél erre visszatérünk.)Gyakorlati szempontból

Máskülönben is elég mozgékony, de most különösen: sokat jön-megy, elsősorban belföldön, de rövidebb külföldi kiruccanásokat sem lehet kizárni. Egy része összefügghet munkával is, azok – hogy, hogy nem – a kevésbé kellemes kategóriába tartoznak, más részük viszont kifejezetten megismerés, pihenés célzattal történik, s persze ezért szerethetőbbek.

Ami a gondolkodásmódot illeti: a szokottnál nagyvonalúbban és átfogóan, széles látókörből képes szemlélni a világot, s ha nem jut eszébe eredeti alapállása, akkor még azt is megtapasztalja, milyen, amikor az ember látja az erdőt is és nemcsak az egyes fákat. Egy pillanat alatt vissza tud kattanni analizáló mivoltába, s nekiállhat rágódni is azon, melyik nézőpont is a helyes. Jó lenne, ha minél több élményt raktározna el az átfogó látásmóddal kapcsolatban, hogy majd amikor ez elmúlik, akkor is tudja még használni.Munka, hivatás (gyerekeknél: kötelezettségek általában, tanulás, érvényesülés, akik nem dolgoznak éppen, azoknál is vagy a munka, vagy pedig kötelezettségek és az egyéni törekvéseknek a világban történő érvényesítése)

Sajnos ez a terület sokkal hektikusabbnak látszik, mint amilyen az I. félévben volt, s főleg: mint ahogyan – joggal – szeretné azt a Szűz. Sok vita, esetleg háttérben történő intrika, pusmogás, jó szándékú, de rosszul elsülő kritkai és hasonlók érhetik. Sokszor az a benyomása, hogy hátba támadják és tehetetlen ezzel szemben. A nyílt konfrontációval járó jelenségek sem sokkal biztatóbbak: kénytelen itt is olyan jelenségekkel találkozni, amelyek indulati alapúak, s így nem biztos, hogy közmegelégedésre rendezhetők. Munkatársaival, beosztottaival való – máskor jó, sőt: kitűnő – viszonya átmenetileg megromolhat, különösen, ha érzékenyen  reagál rájuk. Ezekben is sok karmikus üzenet rejlik (lásd fentebb), s ha így próbálja felfogni, elveheti az élét és nagyon jól hasznosíthatja is.

A titkolt elemek között szerepelhet titkolt bosszúság afelett, hogy anyagi viszonyai nem fejlődnek olyan ütemben, ahogyan megérdemelné/szeretné.Párkapcsolat, magánélet (baráti kapcsolatok, az Én és a Világ viszonya, a külvilággal való kapcsolat)

Minden típusnál egy kiegészítéssel kezdem ezt a területet. Amiről itt beszélünk, az a spirituális fejlődés szempontjából az Én és a Világ viszonya, vagyis az Én helye a saját nézőpontjából az Univerzumban, az Ego és mindenki más. Természetesen a mindenki más fő megtestesítője, fókuszpontja, gyújtópontja a társ. Viszont sok esetben nem társkapcsolatban jelentkeznek azok a tényezők, amelyek tükröt mutatnak nekünk, kötelezettségeket rónak ránk, felelősségvállalásra késztetnek vagy komoly döntésekre, hanem a külvilág más elemei (mértékadó emberek, társállat, a hivatás körülményei) veszik át a funkciót. S különösen azokban az esetekben tapasztalható jelentős elcsúszás, ahol dinamikus spirituális életről, gyors menetelésről van szó. Ilyenkor a meglévő kapcsolatokban gyakran jelentős fáziseltolódás mutatkozik, ami szinte törvényszerűen szét is szakítja a kapcsolatot. Ha pedig éppen alakuló viszonyról van szó, már ebben a szakaszban is kiderülhet, hogy nem tudják a felek egyformán tartani a tempót, ami miatt akár létre sem jön a kapcsolat. Ettől függetlenül amikor mi magunk változunk, nyilván minden más is megváltozik, a viszonyulás a világhoz is, sok-sok egyéb (remélhetőleg és általában) pozitív következménnyel. Ennek tükrében próbáljuk tehát értelmezni a következőket: ha nem a szó szoros értelmében vett párkapcsolat van terítéken, akkor az Én és a Világ viszonya.

Akik lazább párkapcsolatban vannak, ott érdekes tendenciák figyelhetők meg. Amennyire ilyenkor még kiforratlan a viszony, annyira ellentmondásos, hogy igen határozott elkötelezettséggel és jövőépítési szándékkal áll hozzá a dologhoz. Ha ez jó fogadtatásra talál, az remek, de lehet elriasztó hatása is, a másik fél (joggal) tarthat attól, hogy tőle is hasonló hozzáállást vár el, s erre nem biztos, hogy már készen áll. Némely esetben egyébként a másik alapmagatartását jellemezheti az elszánt igyekezet, ez esetben persze a Szűz szemléli némi távolságtartással a dolgot.

A tartós párkapcsolatoknál más a helyzet. Az utóbbi években 2012 elejétől – mióta a Neptun a Halakban jár – nagy hullámzások jellemezhetik a viszonyt, sok-sok illúzióval, félreértéssel terhelve. A szerencsésebb Szűznél azonban vannak olyan áldott periódusok, amikor a mély megértésnek egy jelentős minősége lép előtérbe és békés, szeretetteljes viszonyban lehetnek partnerével akár hosszabb időre is. Most egy ilyesféle periódus képe sejlik fel, amit nem lehet felhőtlennek tekinteni, de némi igyekezettel kihozható belőle az optimális jó.Egészség

A fizikai tünetek a karma jelzőrendszerének legfontosabb elemei közé tartoznak, ezért felbukkanásukkor jó feltenni magunknak a kérdést: milyen üzenetet is hordoznak. Ha megfejtjük, sokszor nem is kell betegséggé fejlődniük - így próbáljuk értelmezni az itt vázoltakat is.

Az idegi- lelki alapú problémák ideje lesz a második félév, amikoris lobos, gyulladásos jellegű betegségei keletkezhetnek, változatos szerveket, rendszereket érintően. Kiemelt a gyomor, emésztés, de a felső légutak, torok problémáit is meg lehet említeni. Ügyeljen arra, hogy minél kevesebbet idegeskedjen, illetve ne fojtsa el feszültségeit, hanem vezesse le valami jámbor módon.


Mit várhat 2018. második félévében a Mérleg típus?

Spirituális-karmikus szempontból
Érdekes, kettős hatás látszik ezen a téren: az egyik egy szelíd, de nagyon hatékony felismerés-rendszer, a másik pedig jóval dinamikusabb, ezért némelykor kifejezetten meg- és felrázó jellegű felismerés-rendszer, ami olyan erejű, hogy még hosszabb távú elképzeléseire, szellemi barátságainak köreire is kihatással lehet. Érdekes abból a szempontból is, hogy – bár a Mérleg valóban és kifejezetten társkapcsolat függő – az önállóság mindkét megközelítésben olyan szerepet kap a szülött életében, hogy már-már arra is lehet gondolni, hogy további életét inkább szeretné egyedül tölteni. Persze ez majd változni fog, de egyelőre megtapasztalja a függetlenség előnyeit élményeit.

Gyakorlati szempontból
Az otthon, ingatlan, család (haza) témakörét gyakran emlegetem a Mérlegnél a heti horoszkópokban. Ez a terület eddig is kiemelt volt, de tavaly december óra, mióta a Szaturnusz a Bakban jár, még nyomatékosabban hangsúlyos. Rendeznie kell ezekben a témakörökben egy csomó dolgot, ami kb. 30 év alatt felgyülemlett (ha van ennyi idős az érintett Mérleg…), és esetleg a szőnyeg alá söpörte. Most meg kell oldani, vagyonjogi kérdéseket, családi konfliktusokat, amelyek lehet, hogy több generáció alatt felgyülemlett jelenségek. Most megvan az ereje mindehhez és a praktikus eszközök is rendelkezésére állnak, így le tud zárni (ha nem is az idén, de a következő egy- másfél évben biztosan) hosszan elhúzódő dolgokat.

Munka, hivatás (gyerekeknél: kötelezettségek általában, tanulás, érvényesülés, akik nem dolgoznak éppen, azoknál is vagy a munka, vagy pedig kötelezettségek és az egyéni törekvéseknek a világban történő érvényesítése)
Ha vállalkozó, akkor a szokottnál is több tennivalója akad, fel- felbukkanó feszültségek, konfliktusok miatt. Ügyfele meggondolja magát, hosszas egyeztetés után kideríti, hogy ő mégsem rendeli meg azt a dolgot, vagy beleköt a teljesítésbe. Jobban járnak azok a Mérlegek, akik alkalmazotti viszonyban vannak, bár ott is ki vannak téve hasonló jelenségeknek, csak nem az ügyfelek, hanem például főnökeik részéről. Mindemellett a munka most egy viszonylag békés tevékenységnek látszik. Munkatársai (beosztottai, alkalmazottai) körében népszerűségre tesz szert, amit néha nem is ért, de örömmel elfogadja.
Jövedelmi viszonyai alkalmazottként kifejezetten szerencsésen alakulnak, ami sajnos a vállalkozói szférára nem mondható el (a Mérlegek szempontjából). Ott is megvan a felívelés, de nagyobb hullámzással, visszaesésekkel.

Párkapcsolat, magánélet (baráti kapcsolatok, az Én és a Világ viszonya, a külvilággal való kapcsolat)
Minden típusnál egy kiegészítéssel kezdem ezt a területet. Amiről itt beszélünk, az a spirituális fejlődés szempontjából az Én és a Világ viszonya, vagyis az Én helye a saját nézőpontjából az Univerzumban, az Ego és mindenki más. Természetesen a mindenki más fő megtestesítője, fókuszpontja, gyújtópontja a társ. Viszont sok esetben nem társkapcsolatban jelentkeznek azok a tényezők, amelyek tükröt mutatnak nekünk, kötelezettségeket rónak ránk, felelősségvállalásra késztetnek vagy komoly döntésekre, hanem a külvilág más elemei (mértékadó emberek, társállat, a hivatás körülményei) veszik át a funkciót. S különösen azokban az esetekben tapasztalható jelentős elcsúszás, ahol dinamikus spirituális életről, gyors menetelésről van szó. Ilyenkor a meglévő kapcsolatokban gyakran jelentős fáziseltolódás mutatkozik, ami szinte törvényszerűen szét is szakítja a kapcsolatot. Ha pedig éppen alakuló viszonyról van szó, már ebben a szakaszban is kiderülhet, hogy nem tudják a felek egyformán tartani a tempót, ami miatt akár létre sem jön a kapcsolat. Ettől függetlenül amikor mi magunk változunk, nyilván minden más is megváltozik, a viszonyulás a világhoz is, sok-sok egyéb (remélhetőleg és általában) pozitív következménnyel. Ennek tükrében próbáljuk tehát értelmezni a következőket: ha nem a szó szoros értelmében vett párkapcsolat van terítéken, akkor az Én és a Világ viszonya.
Az első blokkban (spirituális-karmikus szempontok) említett függetlenségi törekvések természetesen jól látszanak a párkapcsolat terén is. A lazább, vagy kezdődő kapcsolatot építő Mérlegeknél megvan a szándék a tartósságra is, de kevéssé jól tűrik a feszültségeket, így kérdés, hogy a sok apró konfliktus vajon mennyire kezdi ki, rongálja meg a kapcsolatot. Ha jól megnézi, milyen körülmények váltják ki a vitákat, akkor megállapíthatja, hogy csekély jelentőségűek, csak sokszor nagyobbra fújják fel.
Körülbelül hasonló vonatkozik a tartós kapcsolatban élő Mérlegekre is, az alacsony toleranciaszint számos esetben vitára készteti akkor is, amikor annak semmi értelme. Ha nincs párkapcsolatban, akkor a környezet képviselői jelentik az okot (ürügyet) arra, hogy belekössön a másikba, felcsattanjon, amikor az nem is időszerű és így tovább.
Baráti kapcsolataiban is jó, ha ügyel a mondottakra és gyerekével fenntartott viszonyában pedig még inkább. Különösen, ha kamaszkorú vagy/és még együtt élnek, a Mérleg benne is a függetlenségét fenyegető tényezőt láthatja.

Egészség
A fizikai tünetek a karma jelzőrendszerének legfontosabb elemei közé tartoznak, ezért felbukkanásukkor jó feltenni magunknak a kérdést: milyen üzenetet is hordoznak. Ha megfejtjük, sokszor nem is kell betegséggé fejlődniük - így próbáljuk értelmezni az itt vázoltakat is.
A rövid távú egészségi anomáliákkal könnyen elboldogulhat, s ha akad is ilyen, különleges (természetgyógyászati) módszerekkel simán el tudja intézni. Kissé más a helyzet a krónikussá váló betegségeknél, de ezek nagy részét éppenséggel nem is érzékeli az ember – azért is válhatnak többek közt krónikussá. Ha mégis észlel bizonyos (szív- érrendszeri, felső légúti) tüneteket, akkor ne legyen rest, járjon a végére, megelőzhet egy csomó kellemetlenséget. 

Mit várhat 2018. második félévében a Skorpió típus?

Spirituális-karmikus szempontból
Meg van győződve arról, hogy most minden más fontosabb és előbbre sorolandó, mint a spiritualitás, meg holmi karma, mert annyi dolga van másfelé, hogy nincs ideje és energiája ilyesmikkel foglalkozni. Lehet, hogy akár a Skorpió (akár bármely típus képviselője) meg akar feledkezni a karmáról, de az biztos, hogy a karma nem fog őróla megfeledkezni. Így hát arra a területre koncentárlódnak karmikus jellegű feladatai, ami már évek óta kísérti kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel és hegyekkel: a kommunikáció, közlekedés, bürokrácia stb. területére. Ezekkel konfrontálódva kénytelen mégiscsak foglalkozni saját hozzáállásával, fejlődésével, változásaival.

Gyakorlati szempontból
Szorosan kapcsolódunk az előző ponthoz, mert a lehető leggyakorlatibb teendők az ott is kiemelt kommunikáció, közlekedés, kontaktusok, bürokrácia, hivatalos ügyek, szabályok területén adódnak és a Skorpió osztatlan lelkesedésével egyáltalán nem találkoznak össze. Magyarán: meglehetősen utálja ezeket a teendőket, de nem tudja kikerülni. A kitartásnak nincs híján egy vérbeli Skorpió, most itt gyakorolhatja ezt erényként is akár.
Az otthon, család, ingatlan (haza) témaköre előtérbe kerül a második félévben. Valamilyen változás történik itt, amit a résztvevők elég vegyesen fogadnak. Családtag külföldre költözése, családi konfliktus, vagy egyszerűen csak egy 10-15 évente aktuális felújítás lehet többek közt a megnyilvánulási formája.

Munka, hivatás (gyerekeknél: kötelezettségek általában, tanulás, érvényesülés, akik nem dolgoznak éppen, azoknál is vagy a munka, vagy pedig kötelezettségek és az egyéni törekvéseknek a világban történő érvényesítése)
A vállalkozó Skorpióknál a legkönnyebb a helyzet: olyan simán, már-már automatikusan mennek a dolgok, hogy a legjobb ha bele sem avatkozik. Félretéve a humort, mindenképpen jó, ha intuíciójára hallgat ilyen ügyekben, mert most szinte sohasem tud tévedni.
Bármilyen viszonyban (vállalkozói vagy alkalmazotti) is legyen, azért a munkatársakkal, üzletfelekkel történő kapcsolattartás nem tekinthető zökkenőmentesnek. Különösen az alkalmazott viszonyban foglalkoztatottaknál érvényesül, hogy elég sok egyenetlenség, elvi különbözőségek, viták tarkíthatják a viszonyt, munkatársakkal, d a beosztottakkal is. S a vezető státuszú Skorpióknál még élesebben kidomborodik, hogy most az érzékeny emberi kapcsolatok kezelése különös figyelmet igényel, s nem lehet elhanyagolni.
Jövedelmi viszonyai jónak látszanak, kifejezetten szerencsés időszaknak tekinthető ebből a szempontból a következő, de itt is látszik néhány csalódás, meghiúsult jövedelem vagy kisebb-nagyobb zökkenő, amitől azonban az egyenleg továbbra is erősen a pozitív tartományban marad.

Párkapcsolat, magánélet (baráti kapcsolatok, az Én és a Világ viszonya, a külvilággal való kapcsolat)


Minden típusnál egy kiegészítéssel kezdem ezt a területet. Amiről itt beszélünk, az a spirituális fejlődés szempontjából az Én és a Világ viszonya, vagyis az Én helye a saját nézőpontjából az Univerzumban, az Ego és mindenki más. Természetesen a mindenki más fő megtestesítője, fókuszpontja, gyújtópontja a társ. Viszont sok esetben nem társkapcsolatban jelentkeznek azok a tényezők, amelyek tükröt mutatnak nekünk, kötelezettségeket rónak ránk, felelősségvállalásra késztetnek vagy komoly döntésekre, hanem a külvilág más elemei (mértékadó emberek, társállat, a hivatás körülményei) veszik át a funkciót. S különösen azokban az esetekben tapasztalható jelentős elcsúszás, ahol dinamikus spirituális életről, gyors menetelésről van szó. Ilyenkor a meglévő kapcsolatokban gyakran jelentős fáziseltolódás mutatkozik, ami szinte törvényszerűen szét is szakítja a kapcsolatot. Ha pedig éppen alakuló viszonyról van szó, már ebben a szakaszban is kiderülhet, hogy nem tudják a felek egyformán tartani a tempót, ami miatt akár létre sem jön a kapcsolat. Ettől függetlenül amikor mi magunk változunk, nyilván minden más is megváltozik, a viszonyulás a világhoz is, sok-sok egyéb (remélhetőleg és általában) pozitív következménnyel. Ennek tükrében próbáljuk tehát értelmezni a következőket: ha nem a szó szoros értelmében vett párkapcsolat van terítéken, akkor az Én és a Világ viszonya.
A lazább kapcsolatban lévő, vagy ilyent pont most létesítő Skorpióknak ebből a szempontból is érdemes az intuícióra hagyatkozni, akkor mindig tudja mit kell tennie vagy nem tennie. Nagyon jó, már-már ideális kapcsolatot tud felépíteni hasonlóan érzékeny, érzelmi beállítódású partnerrel, mint amilyen ő maga.
A tartós kapcsolatban élő Skorpióknál az Uránusz Bikába lépése  (idén május 15-től – lásd még az éves általános elemzésben a jegyváltásoknál) indukálhat kapcsolati feszültségeket, méghozzá teljesen hirtelen keletkező feszültségeket, melyekről el sem tudta volna képzelni, hogy ilyen lehetséges, vagy hogy olyan okból, ami most itt kiderül, hogy lappangó problémaként jelentkezett. Ha túlteszi magát a meglepetésen, még mindig fel kell dolgoznia a helyzetet, s el kell valahogy rendeznie az ezzel kapcsolatban feltámadó indulatokat. A konfliktusok rendezhetők, szó nincs végzetes szakadásról, de ügyelni kell arra, hogy sohase feszüljön túl a húr.

Egészség
A fizikai tünetek a karma jelzőrendszerének legfontosabb elemei közé tartoznak, ezért felbukkanásukkor jó feltenni magunknak a kérdést: milyen üzenetet is hordoznak. Ha megfejtjük, sokszor nem is kell betegséggé fejlődniük - így próbáljuk értelmezni az itt vázoltakat is.
A Skorpióknál (is) a keringés, szív ügyei látszanak fokozottan érzékenynek a második félévben.
Mit várhat 2018. második félévében a Nyilas típus?

Spirituális-karmikus szempontból
Amíg a Jupiter a Skorpióban jár (vagyis ez év novemberéig), sok olyan rejtett tartalom kerülhet felszínre tudattalanjából, ami gyerekkori, sőt: még tovább megyünk: előző életekből származó emlékekből áll, s amelyek jelentősen meghatározták egyéni életfilozófiáját, felfogását. Most ideje lehet felülírni ezeket, vagy „saját erőből” vagy némi segítséggel (oldások). Némi akadály látszik ezekben a folyamatokban, s az is lehet, hogy nem mindig tetszik, ami kiderül – például valamely előző élettel kapcsolatosan. De pont az a cél, hogy mindezt feldolgozza.

Gyakorlati szempontból
A mikrokörnyezetben (pl. szomszédság), közlekedésben, de kereskedelemmel összefüggésben is és bármilyen kommunikációs tevékenységben vegyes, nagyobb részt idegesítő elemek látszanak. Próbálja megőrizni higgadtságát és – főleg – toleranciáját, ami most mintha el akarna menni valahová.
Meggyűlhet a baja kommunikációs eszközökkel is, vesz valamit és nem válik be, vagy mindig lesz vele valami probléma.
Az otthon, család, ingatlanok terén viszont annál jobban alakulhatnak ügyei, néha már-már csodaszámba menő módon. Remek érzékkel megtalálja mindig az optimális megoldásokat (például ingatlan hasznosításánál, eladásnál, kiadásnál).

Munka, hivatás (gyerekeknél: kötelezettségek általában, tanulás, érvényesülés, akik nem dolgoznak éppen, azoknál is vagy a munka, vagy pedig kötelezettségek és az egyéni törekvéseknek a világban történő érvényesítése)
Fontos periódus kezdődött a munkában a Nyilas típus szempontjából. Sok nagyon jó, praktikus ötlet jut eszébe, amit nyomban szeretne megvalósítani is – természetesen. Azonban egy részüknél olyan tényezőkbe ütközik, amelyek miatt mégsem tud nekikezdeni az adott tevékenységnek. Például külföldi érdekeltségből származó valamilyen nehézség; a szabályozók merevsége, vagy „a hivatalnak packázásai”; a környezetében, esetleg rokonságában felbukkanó irigység, ami miatt megpróbálják lebeszélni, súlyosabb esetben pedig félrevezetik, vagy még csúfabbat tesznek, intrika formájában.
Mindez nem befolyásolja mégsem anyagi viszonyainak alakulását, mert ott egyenletesen növekvő tendencia látszik, amit kevéssé vetnek vissza a vázolt tényezők, így azok inkább mentális szinten jelentenek akadályt, kisebb-nagyobb bosszúságot.

Párkapcsolat, magánélet (baráti kapcsolatok, az Én és a Világ viszonya, a külvilággal való kapcsolat)
Minden típusnál egy kiegészítéssel kezdem ezt a területet. Amiről itt beszélünk, az a spirituális fejlődés szempontjából az Én és a Világ viszonya, vagyis az Én helye a saját nézőpontjából az Univerzumban, az Ego és mindenki más. Természetesen a mindenki más fő megtestesítője, fókuszpontja, gyújtópontja a társ. Viszont sok esetben nem társkapcsolatban jelentkeznek azok a tényezők, amelyek tükröt mutatnak nekünk, kötelezettségeket rónak ránk, felelősségvállalásra késztetnek vagy komoly döntésekre, hanem a külvilág más elemei (mértékadó emberek, társállat, a hivatás körülményei) veszik át a funkciót. S különösen azokban az esetekben tapasztalható jelentős elcsúszás, ahol dinamikus spirituális életről, gyors menetelésről van szó. Ilyenkor a meglévő kapcsolatokban gyakran jelentős fáziseltolódás mutatkozik, ami szinte törvényszerűen szét is szakítja a kapcsolatot. Ha pedig éppen alakuló viszonyról van szó, már ebben a szakaszban is kiderülhet, hogy nem tudják a felek egyformán tartani a tempót, ami miatt akár létre sem jön a kapcsolat. Ettől függetlenül amikor mi magunk változunk, nyilván minden más is megváltozik, a viszonyulás a világhoz is, sok-sok egyéb (remélhetőleg és általában) pozitív következménnyel. Ennek tükrében próbáljuk tehát értelmezni a következőket: ha nem a szó szoros értelmében vett párkapcsolat van terítéken, akkor az Én és a Világ viszonya.
Ha az első félévben az addig még pártalan Nyilasnak sikerült kapcsolatot kialakítania vagy megszilárdítania, akkor jár jól, mert a második félév kozmikus körülményei ilyesmire nem igazán alkalmasak számára. A régebb óta vagy a közelmúltban kialakított, meglévő kapcsolatok ápolása nagyon fontos program lehet (persze, csak ha meg akarja tartani), mert elég sok feszültség terheli a vonatkozó területeket. A feszültségek forrása lehet kölcsönös konokság, amikor mindenki ragaszkodik saját álláspontjához. Ebben van egy jókora adat hiúsági kérdés is, mert attól tartanak a felek, hogy kevesebbek lesznek, ha jottányit is engednek álláspontjukból.
Baráti kapcsolatokkal is jobb csínján bánni. Sőt: azon Nyilasoknak, akiknek gyerekük van, velük is gyakorolhatják a türelmet, megértést, nagyvonalú felemelkedést a kisebb problémákon.

Egészség
A fizikai tünetek a karma jelzőrendszerének legfontosabb elemei közé tartoznak, ezért felbukkanásukkor jó feltenni magunknak a kérdést: milyen üzenetet is hordoznak. Ha megfejtjük, sokszor nem is kell betegséggé fejlődniük - így próbáljuk értelmezni az itt vázoltakat is.
Szükségessé válhat esetleg valamilyen beavatkozás, túlterhelés, vagy mondjuk baleset következtében.  Az ilyesmi sohasem kellemes, de ez kifejezetten előnyösnek látszik, ráadásul emberi kapcsolataiban is jelenthet komolyabb fejlődést. Máskülönben a gyomor, emésztés (nőknél a női szervek) érzékenysége emelhető ki, valamint a mirigyeké, kiemelten a pajzsmirigyé.


Mit várhat 2018. második félévében a Bak típus?

Spirituális-karmikus szempontból
A karma bolygója, a Szaturnusz 2017. decembere óta a Bakban jár, következésképpen a Bakokat neveli
teljes gőzzel a maga sajátos eszközeivel. (Lásd a 2,5-3 éves periódusok a Szaturnusz jegyhelyzete az Aktuális rovatban, az előrejelzéseknél.) E típusnál tehát nehéz lenne eltéveszteni, hogy abban az időszakban, amíg a Szaturnusz a Bakban van, a szülöttek karmikus- spirituális fejlődése igencsak előtérben marad. Ugyanakkor ezek nagyon hatékony időszakok, érdemes kihasználni őket. Most pedig – ami a második félévre végig vonatkozik – van egy nagyon jó támogatása is, tehát kevésbé rigorózusan folytatja azt a nevelést. Sőt: adományokkal is kedveskedhet szülötteinek, érdemes figyelni, hogy össze ne keverjék az igazi és álcázott jótéteményeket.

Gyakorlati szempontból
Sokszor emlegettem a heti horoszkópokban, hogy milyen élénken működik mostanában az intuíciója. Ez nemcsak a megérzésekre vonatkozik, hanem arra is, hogy a legpraktikusabb dolgok megközelítésébe, döntéseinek előkészítésébe is hajlamos bevinni az intuitív elemeket. Jól is teszi, ha inkább rájuk hagyatkozik, mert továbbra is nagyon jól szuperál a dolog. Emellett persze a racionális oldala sem hever parlagon, kreativitása is felélénkül és egy sereg új ötlete támad, ami azért különös, mert a nagy újító éppenséggel nem a Bak (hanem szaturnuszi párja, a Vízöntő). Most mégis úgy látja, meg kell reformálni bizonyos dolgokat, akár munkájában, vagy a háztartásban, vagy a gyereknevelésben – illetve mindenhol.

Munka, hivatás (gyerekeknél: kötelezettségek általában, tanulás, érvényesülés, akik nem dolgoznak éppen, azoknál is vagy a munka, vagy pedig kötelezettségek és az egyéni törekvéseknek a világban történő érvényesítése)
Tudjuk, hogy a Baknál a lehető legfontosabb terület a munka, hivatásé. Ez most sincs másként, bár a hangsúly kétségtelenül kissé áttevődött oda, hogy az aktuális nagy életcél saját személyiségének gondozása. Ha önálló vállalkozó, akkor jár a legjobban (hogy, hogy nem, ez több jegynél kijött) – nyilván saját maga dönt egy sereg dologban, s bár természetesen alá van vetve a nagy törvényszerűségeknek, de mégis nagyobb a mozgástere. Nos, ebben a helyzetben legalább a már emlegetett kreativitását ki tudja élni, ha adódnak is akadályok, zökkenők. Az alkalmazotti viszony – legyen beosztott vagy vezető – most sok frusztrációt sejtet, amit ráadásul nem is tud jól levezetni, túl sok bennük az objektív elem, ahol nem lehet közvetlen felelőst találni. A türelem a legjobb ötlet, amivel jobban át tudja vészelni a hullámvölgyeket.
A jövedelmi viszonyok is elég hullámzónak látszanak – bármelyik formában is dolgozzon. Nem ez a félév tűnik a folyamatos jövedelemnövelő alapozás idejének.

Párkapcsolat, magánélet (baráti kapcsolatok, az Én és a Világ viszonya, a külvilággal való kapcsolat)
Minden típusnál egy kiegészítéssel kezdem ezt a területet. Amiről itt beszélünk, az a spirituális fejlődés szempontjából az Én és a Világ viszonya, vagyis az Én helye a saját nézőpontjából az Univerzumban, az Ego és mindenki más. Természetesen a mindenki más fő megtestesítője, fókuszpontja, gyújtópontja a társ. Viszont sok esetben nem társkapcsolatban jelentkeznek azok a tényezők, amelyek tükröt mutatnak nekünk, kötelezettségeket rónak ránk, felelősségvállalásra késztetnek vagy komoly döntésekre, hanem a külvilág más elemei (mértékadó emberek, társállat, a hivatás körülményei) veszik át a funkciót. S különösen azokban az esetekben tapasztalható jelentős elcsúszás, ahol dinamikus spirituális életről, gyors menetelésről van szó. Ilyenkor a meglévő kapcsolatokban gyakran jelentős fáziseltolódás mutatkozik, ami szinte törvényszerűen szét is szakítja a kapcsolatot. Ha pedig éppen alakuló viszonyról van szó, már ebben a szakaszban is kiderülhet, hogy nem tudják a felek egyformán tartani a tempót, ami miatt akár létre sem jön a kapcsolat. Ettől függetlenül amikor mi magunk változunk, nyilván minden más is megváltozik, a viszonyulás a világhoz is, sok-sok egyéb (remélhetőleg és általában) pozitív következménnyel. Ennek tükrében próbáljuk tehát értelmezni a következőket: ha nem a szó szoros értelmében vett párkapcsolat van terítéken, akkor az Én és a Világ viszonya.
Szerencsére a tartós társkapcsolatban élő Bakokat társuk támogatja érzelmileg és gyakorlatilag – akkor különösen, ha a Bak nem hárítja ezt el. A társ megértő és kevésbé tragikusan fogja fel a történéseket, mint ahogy arra a Bak egyébként hajlamos, ezért is érdemes hallgatni rá, bármennyire is berzenkedik ez ellen főleg holmi hiúsági szempontok mentén. Máskülönben jól harmonizálható, stabil területnek látszik ez a nagyon fontos vonatkozása az embernek.
A lazább kapcsolatot építő Bakoknál a váratlan fordulatokra kell számítani. Ezeket a Bak általában is nagyon nehezen viseli, s a második félév nyitó képletében is igen élénken látszik, hogy nem tud vele mit kezdeni, s a legszívesebben inkább visszafordulna és felszámolná az éppen hogy elkezdődött viszonyt. A rugalmasság gyakorlására kiválóan alkalmasak ezek a szituációk és biztos, hogy érdemes kitartani, mert sokkal több potenciális lehetőség látszik abból a kapcsolatból, mint amit az első nehézségig meg tudott volna már élni.


Egészség
A fizikai tünetek a karma jelzőrendszerének legfontosabb elemei közé tartoznak, ezért felbukkanásukkor jó feltenni magunknak a kérdést: milyen üzenetet is hordoznak. Ha megfejtjük, sokszor nem is kell betegséggé fejlődniük - így próbáljuk értelmezni az itt vázoltakat is.
A keringéses panaszok több típusnál visszatérnek, így a Baknál is: ideges eredetű, illetve mirigyrendszerrel összefüggő problémák képzelhetők el. Ezen kívül a máj, nyirokrendszer érzékenysége továbbá a vizeletkiválasztás zavarai sem zárhatók ki.Mit várhat 2018. második félévében a Vízöntő típus?


Spirituális-karmikus szempontból
Rengeteg elraktározott információ áramlik fel tudattalanjából, mióta a Szaturnusz a Bakban jár (2017.12.20-tól). Gyerekkori emlékek, benyomások, beidegződések gyökerére tapinthat rá, elvont üzenetek állnak össze a gyakorlatban is használható módszerekké. Ez nem mindig kellemes, vannak kínos felismerések is, de nagyon fontos, hogy miként dolgozza fel az egyes elemeket: karmikus segítségként fogja-e fel, vagy a visszamenőleges sebnyalogatásra használja. Ha az előbbit választja és a karma természetesen működésének tekinti a folyamatot, sok és élénk spirituális élményben és dinamikus fejlődésben lehet része.

Gyakorlati szempontból
A levegősöknél eleve fontos jellemző, hogy idegileg könnyen ingerelhetők (másként: hisztisek). A most következő periódusban ez fokozottan érvényesül a Vízöntőknél, néha pattanásig feszülnek az idegei és kevésbé tud következetes lenni, mint kellene és mint szeretné. Próbálja meg valamilyen erőteljes tevékenységgel elterelni energiáit a felesleges, öncélú „probléma-tupírozásról”, hogy hatékonyabban tudja felhasználni azokat. Hivatás, önérvényesítés terén adódó akadályoknál különösen érdemes résen lennie.
Az otthon, család, ingatlan témakörben váratlan eseményekre számíthat, amelyek egy része tartozhat a kellemes meglepetés kategóriájába is akár, más része pedig sajnos a kellemetlenébe. Ha esetleg valamilyen jogi vita eshetősége merülne fel, jobb, ha kikerüli az ilyen eljárást, mert valószínű, hogy a rövidebbet húzná.

Munka, hivatás (gyerekeknél: kötelezettségek általában, tanulás, érvényesülés, akik nem dolgoznak éppen, azoknál is vagy a munka, vagy pedig kötelezettségek és az egyéni törekvéseknek a világban történő érvényesítése)
Vegyes tendenciák mutatkoznak e téren. Lehet, hogy tudna tenni annak érdekében, hogy csökkenjen az előnyös folyamatokat gátló, azokkal szembe menő hatások ereje. Ugyanis egy részük saját türelmetlenségéből (idegességéből) ered – lásd az előző pontban mondottakat. Ha képes mérsékelni magát, máris gördülékenyebben tud áramlani az az energia, ami most kifejezetten szerencsés hivatása, munkája szempontjából, ennek következtében jövedelme szempontjából is. Máskor nem jellemző, hogy túlzottan sok érzelmet vinne bele az ilyen ügymenetbe, most azonban tele van ilyen motívumokkal, amiket nehezen tud kezelni, hiszen szokatlan számára a jelenség.
Az érzelmi motívumok túlsúlya pedig arra akarja felhívni a figyelmét, hogy van mit tennie bizalma kiépítésében és megtartásában. Hogy képes legyen hinni abban, hogy akkor is jól alakul munkája és keresménye, ha annak pillanatnyi logikus alátámasztása semerre sem lelhető fel, nem látszik. Lehet, hogy már másnap megmutatja magát a lehetőség. Minél kevésbé kétkedik, annál hamarabb.

Párkapcsolat, magánélet (baráti kapcsolatok, az Én és a Világ viszonya, a külvilággal való kapcsolat)
Minden típusnál egy kiegészítéssel kezdem ezt a területet. Amiről itt beszélünk, az a spirituális fejlődés szempontjából az Én és a Világ viszonya, vagyis az Én helye a saját nézőpontjából az Univerzumban, az Ego és mindenki más. Természetesen a mindenki más fő megtestesítője, fókuszpontja, gyújtópontja a társ. Viszont sok esetben nem társkapcsolatban jelentkeznek azok a tényezők, amelyek tükröt mutatnak nekünk, kötelezettségeket rónak ránk, felelősségvállalásra késztetnek vagy komoly döntésekre, hanem a külvilág más elemei (mértékadó emberek, társállat, a hivatás körülményei) veszik át a funkciót. S különösen azokban az esetekben tapasztalható jelentős elcsúszás, ahol dinamikus spirituális életről, gyors menetelésről van szó. Ilyenkor a meglévő kapcsolatokban gyakran jelentős fáziseltolódás mutatkozik, ami szinte törvényszerűen szét is szakítja a kapcsolatot. Ha pedig éppen alakuló viszonyról van szó, már ebben a szakaszban is kiderülhet, hogy nem tudják a felek egyformán tartani a tempót, ami miatt akár létre sem jön a kapcsolat. Ettől függetlenül amikor mi magunk változunk, nyilván minden más is megváltozik, a viszonyulás a világhoz is, sok-sok egyéb (remélhetőleg és általában) pozitív következménnyel. Ennek tükrében próbáljuk tehát értelmezni a következőket: ha nem a szó szoros értelmében vett párkapcsolat van terítéken, akkor az Én és a Világ viszonya.
A fokozott idegfeszültség természetes levezetése – sajnálatos emberi gyakorlatként – ott adja magát, ami a legközelebb van, például a közel álló embereken keresztül. Nos, a párkapcsolat ebben a félévben pontosan erre látszik alkalmasnak, úgy ha a lazább, mint az elkötelezett, házassági jellegű kapcsolatról legyen szó. A partnert bokszzsáknak használni átmeneti megoldást ugyan jelenthet, de hosszú távon igencsak romboló lehet, tehát érdemes megfontolni, hogy esetleg jobb lenne egy valódi bokszzsákot alkalmazni. Annál is inkább, mert a partner azért visszaszól – ha ütni nem is üt – és nem hagyja magát, legyen egyébként bármilyen laza, rugalmas, ami sok, az sok lesz neki is.
A békés szünetekben mutatkozik meg, hogy valójában nagyon jó kapcsolatokról lenne szó, amiket kár veszni hagyni.

Egészség
A fizikai tünetek a karma jelzőrendszerének legfontosabb elemei közé tartoznak, ezért felbukkanásukkor jó feltenni magunknak a kérdést: milyen üzenetet is hordoznak. Ha megfejtjük, sokszor nem is kell betegséggé fejlődniük - így próbáljuk értelmezni az itt vázoltakat is.
A feszültség kisülése történhet betegség formájában is, gyulladásos, lobos, váratlanul felbukkanó egészségi problémákkal. A tüdő és a gyomor területe látszik a leginkább érzékenynek, illetve nőknél a női nemi szervek, elsősorban a méh.

Mit várhat 2018. második félévében a Halak típus?

Spirituális-karmikus szempontból
Mivel a Halak hajlamos mindenféle más dimenzióban létezni, mint a földi háromdimenziós tér, amikor erre
fokozottan készteti valamilyen motiváció, lehet, hogy ideges lesz. Másként fogalmazva: úgy gondolja, foglalkozik ő eleget a spiritualitással meg a karmával, nem szükséges még külön lelkigyakorlatokat is végeznie. Pedig természetesen a karma kirója a személyre szabott feladatokat ilyen helyzetben is, s a vele szemben tanúsított ingerültség sem jár halasztó hatállyal, bizony el kell végezni a munkát – ha tetszik, ha nem. Erről jobb, ha minél hamarabb meggyőzi magát, bár a második félévre vonatkozó konstelláció azt sejteti, hogy nem fog könnyen menni.

Gyakorlati szempontból
Szívesebben mozog most a háromdimenziós térben (lásd fentebb), annál inkább, mert kreativitása fokozódik, remek ötletei támadnak, s különösen a vállalkozó Halaknál megnő ezek jelentősége. A forgalom, szervezés terén okvetlenül, de számos újítás is eszébe juthat műszaki ügyekben, de például művészeti ügyekben is. (Érdemes ebből a szempontból újra, vagy egyáltalán elolvasnia az éves előrejelzésben az Uránusz jegyváltását a Bikába.) Ami visszafoghatja, az az időzítés: rá kell éreznie: mikor áll együtt minden körülmény valami újnak a befogadására, mert ha hamarabb akarja ötletét érvényesíteni, nem talál még hozzá vevőkört (vagy a szó szoros, vagy átvitt értelmében), ha pedig kicsit késik, akkor megelőzik mások.


Munka, hivatás (gyerekeknél: kötelezettségek általában, tanulás, érvényesülés, akik nem dolgoznak éppen, azoknál is vagy a munka, vagy pedig kötelezettségek és az egyéni törekvéseknek a világban történő érvényesítése)
Három különböző státuszt lehet figyelembe venni most a típusnál. Kezdjük a vállalkozói szférával, ahol már jártunk futólag a kreativitás révén. Elég egyenletes fejlődés látszik ezen a területen, bár számolni kell néhány (a félév során legalább 2, de több is lehet) olyan kellemetlenséggel, ami kicsit megakaszthatja az ügymenetet. Rendelések visszavonása, meg nem valósult teljesítés lehet a háttérben. A munkavállaló, alkalmazotti viszonyban és a munkát köteles tevékenységnek tekintő Halak köreiben sok erőfeszítés látszik, fajnos ehhez mérten csekélyebb eredménnyel. Azoknál a Halaknál, akik vezetők vagy bármilyen pozícióban vannak, de hivatásnak tekintik foglalkozásukat, nagyon jó lehetőségek látszanak, amelyeket kitűnően ki tudnak aknázni – ha nem veszítik el türelmüket időnap előtt. Érdemes kitartani, mert ez esetben mindenképpen beérik az eredmény.
Bármelyik verzióról is van szó, a jövedelem talán nem éri el azt a szintet, amit a szülött várna a befektetett energia megtérüléseként. Ebben viszont annak is lehet szerepe, hogy esetleg a kelleténél több energiát fektet be adott területbe.

Párkapcsolat, magánélet (baráti kapcsolatok, az Én és a Világ viszonya, a külvilággal való kapcsolat)
Minden típusnál egy kiegészítéssel kezdem ezt a területet. Amiről itt beszélünk, az a spirituális fejlődés szempontjából az Én és a Világ viszonya, vagyis az Én helye a saját nézőpontjából az Univerzumban, az Ego és mindenki más. Természetesen a mindenki más fő megtestesítője, fókuszpontja, gyújtópontja a társ. Viszont sok esetben nem társkapcsolatban jelentkeznek azok a tényezők, amelyek tükröt mutatnak nekünk, kötelezettségeket rónak ránk, felelősségvállalásra késztetnek vagy komoly döntésekre, hanem a külvilág más elemei (mértékadó emberek, társállat, a hivatás körülményei) veszik át a funkciót. S különösen azokban az esetekben tapasztalható jelentős elcsúszás, ahol dinamikus spirituális életről, gyors menetelésről van szó. Ilyenkor a meglévő kapcsolatokban gyakran jelentős fáziseltolódás mutatkozik, ami szinte törvényszerűen szét is szakítja a kapcsolatot. Ha pedig éppen alakuló viszonyról van szó, már ebben a szakaszban is kiderülhet, hogy nem tudják a felek egyformán tartani a tempót, ami miatt akár létre sem jön a kapcsolat. Ettől függetlenül amikor mi magunk változunk, nyilván minden más is megváltozik, a viszonyulás a világhoz is, sok-sok egyéb (remélhetőleg és általában) pozitív következménnyel. Ennek tükrében próbáljuk tehát értelmezni a következőket: ha nem a szó szoros értelmében vett párkapcsolat van terítéken, akkor az Én és a Világ viszonya.
A rövidebb távú, lazább kapcsolatok kialakítása, fenntartása egyszerűbbnek tűnik. S nemcsak azért, mert ez sokszor valóban egyszerűbb, mint egy pár évtizedes kapcsolat életben tartása, hanem azért, mert most szerencsésen összetalálkoznak az egyéni törekvések az általánosságban megnyilvánuló tendenciákkal. Persze arról szó nincs, hogy minden simán megy folyamatosan, a szükséges karmikus leckék e fontos területen el nem maradnak. A legnagyobb dilemmát a racionális és emocionális szempontok ütközése okozhatja, s jól teszi, ha inkább a szívére hallgat.
A tartós kapcsolatban élő Halaknál nem zárható ki egy kisebb házassági krízis sem (nem a hét évenkénti valószínűleg, hanem kisebb periodicitású, vagy ciklikusságon kívüli). Különösen kiéleződik az akaratérvényesítés kérdése méghozzá kölcsönösen. A Halak, lehet, hogy pont most jön rá, hogy eddig túlságosan engedékeny volt és ennek most véget vet, a partner pedig vagy ugyanekkor jut hasonló következtetésekre, vagy eleve hajlamosabb domináns módon viselkedni, s erről továbbra sem kíván lemondani – máris kész a konfliktushelyzet. Hogy hogyan vezetik le, az türelem, intelligencia kérdése.

Egészség
A fizikai tünetek a karma jelzőrendszerének legfontosabb elemei közé tartoznak, ezért felbukkanásukkor jó feltenni magunknak a kérdést: milyen üzenetet is hordoznak. Ha megfejtjük, sokszor nem is kell betegséggé fejlődniük - így próbáljuk értelmezni az itt vázoltakat is.
A keringés, szív érzékenysége látszik nem utolsó sorban idegi alapon. Ingadozó vérnyomás, a vérösszetétel problémái, esetleg vérszegénység lehetnek a megnyilvánuló tünetek, hosszabb kivizsgálásnál pedig még további elemek is kiderülhetnek. A gyomor, emésztés és nemiszervek anomáliáit is meg kell említeni.